Графенові датчики можуть допомогти стежити за гігієною рота

В даний час багато людей наносять тату на інтимні частини тіла, а ось татуювання на зуби роблять, напевно, тільки японці, у яких з недавнього часу це увійшло в моду. Однак, тату, розроблене професором Майком Макелпайном (Mike McAlpine) з Прінстонського Університету (США), призначено для зовсім інших цілей – малюнок допомагає виявляти хвороби на ранніх стадіях їх, повідомляючи власнику точний діагноз.

Як показало дослідження науковця, графеновий датчик у вигляді татуювання на зубі може бути ефективно використаний для виявлення бактерій і таким чином контролювати гігієну порожнини рота. Графен друкується на розчинений у воді шовк і може бути перенесений на органічні матеріали, такі як зубна емаль. Якщо об’єднати антимікробні пептиди і резонансні котушки, окремі клітини бактерій можуть бути виявлені без необхідності бортового елемента живлення або кабельного з’єднання.

І це ще не всі технології, наявні в датчику, товщиною з паперовий листок. Він обладнаний чіпом радіочастотної ідентифікації (RFID), що дозволяє йому оперувати додатковим обладнанням для моніторингу, які, можливо, занадто громіздкі для розміщення в датчику. Коли датчик кріпиться на зуб, шовковий шар розчиняється у воді, в результаті чого датчик і його компоненти залишаються на місці, прикріплюючись до зуба таким же способом, як відбувається биомімікрия геконів, наприклад. Але емаль зубів не є єдиним матеріалом, на якому може бути прикріплений датчик - його можна застосовувати і на м’яких тканинах.

Як тільки датчик встановлений на місце, до нього можуть бути приєднані всі важливі антимікробні пептиди. Розчинені у дистильованій воді, подвійні пептиди GBP-OHP потрапляють на графен, до якого вони прикріплюються завдяки ефекту, відомого як “пі-укладка”. Пептиди додатково здатні зв’язуватися з трьома основними типами бактерій.

Коли бактерії зв’язуються з пептидами, в графені індукується невеликий електричний струм завдяки крихітним електричним зарядам у бактеріальних клітинних мембранах. Таким способом можна визначити, які бактерії знаходяться в роті у пацієнта.

Антимікробні білки, використані в цьому дослідженні, були отримані з тропічних жаб Odorrana grahami, в той час, як інші білки, багато з яких зустрічаються в природі, можуть бути використані для виявлення інших форм бактерій. Це і є метою поточного дослідження, проведеного дослідницькою групою Майкла Макэлпайна в Прінстонському університеті.

На сайті http://lukashuk.com.ua ви дізнаєтесь про стоматологічну клініку Андрія Лукашука: пропоновані послуги, застосовувані новітні методики і матеріали, ціни, а також зможете в режимі онлайн записатися на прийом.