Як виглядають найсучасніші заводи світу

Ми звикли до того, що завод — це сумна сіра будівля, де виробляють, скажімо, залізобетонні конструкції, чи комбікорм. Але на ділі все набагато цікавіше! Представляємо вам підбірку заводів, на які багато хто не відмовилися б сходити на екскурсію.

Завод-трансформер AMRC Factory 2050 в Шеффілді (фото вгорі)

У 2015 році на території університету в Шеффілді відкрився перший завод-трансформер AMRC Factory 2050. Це єдиний у Великобританії повністю реконфігурований складальний і виробничий комплекс для спільних досліджень. Такий технопарк здатний швидко переналагоджувати виробництво складних та високотехнологічних компонентів, деталей для різних завдань партнерів проекту.

Головний інвестор заводу-трансформера — корпорація Boeing. Будівля площею 0,67 га з периметром у вигляді кола повністю прозора: і дах, і стіни виконані з високоміцного скла. Проект реалізований групою AMRC. Завод оснащений сучасними роботами і повністю автоматизований. Він володіє величезними сховищами Big Data і потужними комп’ютерами для аналізу. Серед обладнання — потужний 6-осьовий робот Kuka Titan, який виконує важкі механічні операції з важкими для обробки матеріалами.

Завод Boeing в Еверетті, штат Вашингтон, США

Перший корпус заводу запрацював 1 травня 1967 року для виробництва Boeing 747. З тих пір підприємство виросло до величезного виробничого комплексу, де збирають, випробовують і сертифікують літаки.

Завод в Еверетті — найбільша виробнича будівля в світі площею 98,3 гектара, що еквівалентно 140 футбольним полям. Тут близько 30 тисяч робочих роблять літаки Boeing 747, 767, 777 і новий 787 Dreamliner. Це справжнє автономне місто з повністю автоматизованими процесами, що дозволяє збирати одночасно по кілька лайнерів.

Звичайно, функціонування подібного виробництва неможливе без сучасних програмних комплексів. Для прикладу, по посиланню контроль производства продукции ви зможете дізнатись про ефективну платформу CLOBBI, що дозволяє оптимізувати практично всі виробничі процеси.

Завод Tesla. Фрімонте, Каліфорнія

Завод вважається зразком високотехнологічного виробництва. На величезній території площею 49 гектарів роботи збирають понад 100 000 електромобілів люкс-класу в рік. Для випуску нової моделі необхідна лише невелика реконфігурація виробничої лінії, що стало революцією в світовому автопромі. Власник Tesla Елон Маск придбав старі корпуси в 2010 році і напхав їх високотехнологічним обладнанням, яке тепер уже збирає і електромобілі майбутнього — з автопілотом.