Техніка безпеки при експлуатації газового котла

Газовий котел — не тільки економічний спосіб обігріти житловий будинок та забезпечити його гарячою водою, але і джерело підвищеної небезпеки, як для самого житла, так і для проживаючих у будинку людей.

Відомо, що повне згоряння газу можливе лише у разі певного співвідношення повітря і газу, а для цього необхідно організувати постійний приплив кисню до камери згоряння. У разі нестачі повітря, природний газ повністю не прогорає і в результаті утворюється чадний газ, який небезпечний для людини. Також при нестачі повітря під час горіння зростає обсяг споживаного палива.

Не будемо зупинятися на нюансах вибору якогось конкретного типу, до речі, зараз надійний котел газовий одноконтурний підлоговий по хорошій ціні пропонує тут компанія ТеплоФормат. Розглянемо лише основні правила безпечної експлуатації даних опалювальних приладів;

1.При виборі газового котла повинен бути передбачений автоматичний захист. Його функції наступні:

- при перегріві теплоносія відключає котел, якщо температура теплоносія не перевищує максимально допустиме значення;

- відключає котел у разі відсутності тяги в димоході;

- відключає котел у випадку припинення подачі газу;

2. Обладнайте приміщення, в якому встановлений газовий котел опалення сигналізатором загазованості і підключіть його до електромагнітного клапану перекриття газопроводу. Розмістіть у приміщенні з котлом вогнегасник достатнього обсягу — не менше 4-х літрів.

3. При експлуатації газового котла опалення з відкритою камерою згоряння забезпечте постійний приплив повітря до котла і організуйте правильну роботу димоходу — регулярно проводите ревізію і чистіть його від продуктів роботи котла (сажі і кіптяви).

4.Захистіть електричні компоненти газового котла, в тому числі і від коротких замикань, які можуть призвести до займання як самого обладнання, переконайтеся, що ваш котел надійно заземлений

5. Коли виявляється запах газу в приміщенні, в якому знаходиться газовий котел опалення або в суміжних з ним приміщеннях необхідно:

- повністю перекрити подачу газу котла опалення — закрити кран газопроводу;

- відкрити навстіж всі вікна і двері в будинку;

- не користуватися електровимикачами, так як вони є пристроями іскроутворення в місцях контакту;

- погасіть будь-яке відкрите полум’я, якщо таке буде виявлено в будинку;

- не користуватись запальничками або сірниками;

- зверніться до служби газу з відповідним повідомленням;