Компанія IBM створила найпотужніший на сьогоднішній день квантовий процесор

Представники IBM оголосили про те, що фахівці компанії закінчили створення і провели успішне тестування квантового процесора для обчислювальних систем, який є найпотужнішим універсальним квантовим процесором на сьогоднішній день.

Цей процесор, який є дослідним зразком, стане ядром комерційної системи IBM Q, доступ до якої через хмарний сервіс IBM Cloud зможуть отримати розробники квантових систем, програмісти, дослідники і ентузіасти. До речі, сучасні процесори до ПК, а також інші компютерні комплектуючі у can.ua/pc-parts/c1451/ можна придбати по найкращій вартості.

Нагадаємо, що в рамках проекту IBM Q, започаткованого компанією IBM в березні 2017 року, ведуться роботи, спрямовані на створення універсальної квантової обчислювальної системи, яку можна використовувати в наукових, освітніх та ділових цілях. Перший квантовий процесор, доступний громадськості вже протягом року, налічує у своєму складі лише п’ять надпровідних кубітів. Тим не менш, його можливостями вже встигли покористуватися понад 300 тисяч фахівців і ентузіастів.

До складу нового квантового процесора IBM входить вже 16 кубітів і за його допомогою можна проводити набагато складніші обчислення і експерименти, ніж на 5-кубітному варіанті. Доступ до частини хмари IBM Cloud, в надрах якого ховається квантовий процесор, можна отримати за допомогою програмного інтерфейсу, код якого опублікований на загальнодоступному сервісі GitHub. Використовуючи цей інтерфейс можна запускати на виконання квантові алгоритми, працювати з окремими кубітами і робити розрахунки різних математичних моделей.

Наступним етапом, до виконання якого фахівці компанії IBM вже приступили, є розробка першого комерційного квантового процесора. Цей процесор буде налічувати у своєму складі вже 17 кубітів і він стане основою систем, які можуть бути придбані зацікавленими в цьому організаціями та науковими установами, що дуже малоймовірно з урахуванням різних факторів, або доступ до яких буде надаватися вже на комерційній основі.

“Нинішні досягнення дозволяють нам розраховувати на створення в найближчому майбутньому квантових процесорів, до складу яких буде входити 50 або більша кількість квантових бітів. Функціональні можливості та обчислювальна потужність систем на базі таких процесорів будуть виходити далеко за межі можливостей існуючих систем” – розповідає Арвінд Крішна (Arvind Krishna), керівник відділу Hybrid Cloud в IBM Research, – “Ми сподіваємося, що доступність такої потужності через сервіс IBM Cloud забезпечить значний ривок сучасної науки і призведе до ряду важливих відкриттів”.