У Німеччині включили «штучне Сонце»

Німеччина не входить до числа найбільш «сонячних» країн, що нітрохи не заважає їй бути одним з лідерів в області створення поновлюваних джерел енергії. Нещодавно німецькі вчені запустили установку Synlight - найбільший в світі масив прожекторів. Він допоможе їм у пошуку нових технологій для екологічно чистої енергетики.

На сайті компанії WestLight ви тут можете вигідно купити вуличні прожектори любої потужності, а також інші сучасні освітлювальні прилади відомих світових виробників.

Експеримент Synlight запущений в невеликому містечку Юліх і проводиться під егідою Німецького центру авіації та космонавтики (DLR). Спеціально для установки було споруджено триповерхову будівлю, де розмістили масив з 149 потужних дугових ксенонових ламп. Варто пояснити, що подібні лампи використовуються в кінотеатрах для проектування зображення на екран. Ну а разом вони здатні випромінювати світловий потік в десятки тисяч разів яскравіший, ніж звичайне денне сонячне світло.

По суті - це справжнє Сонце в лабораторії, що працює, як увігнутий параболічний відбивач, всередині якого встановлено 150 7-кіловатних ламп. Їхнє світло концентрується в точці розмірами 20х20 см, де температура буде підніматися вище 3500 ° С, легко плавлячи навіть метал.

Втім, плавити метали вчені не збираються: мета експерименту Synlight полягає у відпрацюванні методів отримання «чистого» водневого палива з використанням енергії Сонця. Масив прожекторів дозволить проводити потрібні експерименти в контрольованих лабораторних умовах і не покладаючись на відповідну погоду. 23 березня 2017 року установка дала «перше світло».

Коментуючи відкриття установки, один з директорів кельнського центру Бернар Хоффшмідт сказав: «Якби ви увійшли в кімнату, коли лампа включена, ви б моментально згоріли».

Зрозуміло, що настільки потужна установка і споживає відповідно. Їй потрібно близько 350 КВт, і за кілька годин вона витрачає стільки ж, скільки середнє домогосподарство за рік. Однак це того варте: «Ми прагнемо того, щоб автомобілі, літаки і інший транспорт використовував екологічно чисте паливо, яким є водень, і його потрібно буде мільярди тонн, - пояснює фізик з DLR Бернард Хоффшмідт (Bernard Hoffschmidt). - Зміни клімату прискорюються, і нам слід прискорити інновації».
 
Загальна вартість Synlight склала близько 3,5 млн євро. Основну частину цієї суми виділив уряд землі Північний Рейн-Вестфалія, а близько 30 відсотків забезпечили вкладення Федерального міністерства економіки та енергетики (BMWi).