Зрозуміло про складне: як вибрати газовий котел

Якщо потрібно купити газовий котел, то краще зробити це до настання серйозних морозів, тому що установка і отримання всіх потрібних документів можуе зайняти досить багато часу. А параметрів вибору стільки, і всі такі важливі, що губишся, в якому порядку їх розставити.

Головна помилка при виборі котла

Газові котли останнього покоління йдуть в ногу з часом і можуть похвалитися купою режимів, функцій, модними сенсорами і датчиками, виглядають стильно ... Але газовий котел не можна вибирати, орієнтуючись тільки на дизайн, потужність і функціональність, як би не розхвалювали його можливості продавці. Головний орієнтир для вибору - реальні умови експлуатації котла - від площі будинку до кліматичних умов і особливостей енергопостачання конкретного населеного пункту.

Одноконтурні та двоконтурні газові котли

Якщо котел потрібен тільки для опалення, то ваш вибір - одноконтурний котел (з одним баком), якщо для опалення та забезпечення приміщення гарячою водою - двоконтурний котел з двома баками, розташованими, як правило, один над одним і які нагріваються від одного пальника. Вибираючи двоконтурний котел, можна відмовитися від електричного водонагрівача, убивши, таким чином, кілька зайців: замість двох приладів у вас буде один (економія місця, часу на покупку, іноді - грошей, хоча це залежить від вибору моделі), заощадите на оплаті рахунків - газ дешевше електрики.

У режимі «Літо» двоконтурний котел може працювати тільки для забезпечення гарячого водопостачання, включаючись лише при відкритті крана гарячої води. Зате при виході з ладу двоконтурного котла (це техніка, їй властиво іноді ламатися) можна позбутися разом і опалення, і гарячої води. Втім, якщо цей прикрий випадок стався з котлом Viessmann, ось тут вам його швидко, якісно і без лишніх переплат полагодять.

Потужність котла - головний критерій вибору моделі

Тут все просто: відкриваєте проектну документацію на житлове приміщення і дивіться, яку площу вам належить опалювати. Залежно від неї вибирається потужність котла.

Якщо площа менше 100 м² - потужність одноконтурного котла буде до 10 кВт, двоконтурного - до 20 кВт. Для 100-200 м² - відповідно, до 20 і 30 кВт. Для 200-300 м² - до 20 і 40 кВт, для 300-400 м² - до 30-50 кВт і т.д. Як правило, в технічній документації котла написано, на яку максимальну площу розрахований, і в середньому прийнятий розрахунок 1 кВт на 10 м², але це в разі нормального тиску газу в мережі - 13 Бар. Якщо з цим проблеми (а взимку це часто буває, тому що газом користуються все і багато), то варто додати до розрахункової потужності 20%.

До речі, в обслуговуючій організації можна з’ясувати мінімальний рівень тиску газу в мережі та орієнтуватися на нього при виборі котла - в технічних характеристиках моделі зазначено, при якому мінімальному тиску він може працювати. Необхідно враховувати, чи добре утеплений будинок, і якщо ні - то не вибирати мінімальний варіант.

Котел конвекційного чи конденсаційного типу?

У першому випадку продукти згоряння, що складаються, в тому числі з водяної пари, «вилітають у трубу». Більш сучасні та економічні моделі - котли конденсаційного типу - повертають пару «в роботу», не випускаючи її назовні, а змушуючи перетворитися знову в рідину. Конденсаційні котли акумулюють конденсат і використовують енергію, що виділяється при переході речовини з газоподібного стану в рідкий, на опалення приміщення.