5 найдорожчих квітів у світі

У книзі «Злодій Орхідей» Сьюзан Орлеан згадує орхідею-привид, яка зачарувала квіткового браконьєра Джона Ларош. Цього персонажа можна назвати одним з найвідоміших колекціонерів квітів нашого часу, а перший його попередник відомий ще з 15 століття до нашої ери - правителька Єгипту Хатшепсут. Вона відправила ботаніків в Сомалі, щоб ті привезли ладанові дерева.

Про пік колекційного інтересу до квітів знають небагато людей. Мова, звичайно, про 1630-х роки, на які припала тюльпаноманія в Голландії, коли в обмін на рідкісні цибулини віддавали цілі маєтки. Через деякий час першому в історії ринку ф’ючерсів прийшов кінець.

До 1700 року в Голландії було офіційно засновано виробництво квітів в теплицях, яке і донині забезпечує міста з різних куточків світу чудовими квітами. У той час як троянди і лілії складають основу асортименту квіткових магазинів, в світі існує ще величезна кількість рідкісних екзотичних рослин, які викликали б неодмінне захоплення у злодія орхідей. І потрібно зазначити, коштують вони інколи просто шалених грошей. Звичайно, такий флористичний ексклюзив аж ніяк не по кишені простій людині, втім на сайті sunrose.com.ua можна придбати чудові букети по доступній ціні.

Глоріоза: 100-150 $ за квітку

Відома під назвою «полум’яна лілія», глоріоза (фото вгорі) така ж прекрасна, як і отруйна. Висока вартість ефектних і ніжних квітів пояснюється тим, що ростуть вони  у досить важкодоступних місцях південно-африканських і азійських тропічних лісів.


Тюльпан Semper Augustus: 10000 гульденів за цибулину

Цей сорт був виведений в Голландії в 17 столітті і був особливо цінний завдяки рідкісному візерунку з яскравих вогненних прожилок на білосніжних пелюстках. За часів “тюльпанової лихоманки” , одна цибулина Semper Augustus коштувала 10000 гульденів (в перерахунку на сучасні гроші це близько 5700 $). У ті часи за таку суму можна було купити величезний будинок у фешенебельному районі Амстердама або забезпечити всю сім’ю одягом та їжею на півстоліття вперед.


Орхідея Ротшильда: 5000 $

Вид Paphiopedilum rothschildianum, відомий в народі як золото Кінабалу, був відкритий в 1987, після чого був близький до зникнення з лиця Землі через підвищений інтерес контрабандистів. Популяція згодом була відновлена ​​завдяки культивації сіянців, але квітка, як і раніше важкодоступна. У природному середовищі вид зустрічається тільки в Національному парку Кінабалу в Малайзії, і для появи на рослині першої одиночної квітки потрібно багато років.


Орхідея Шеньчжень-Нонгке: 202000 $

Колекціонери орхідей, які обійшли всі куточки світу, ні за що не змогли б знайти цю відносно просту на вигляд квітку. Вона була виведенай в лабораторних умовах в ході сільськогосподарських досліджень корпорації Shenzhen Nongke Group. Рослина розвивалося протягом 8 років і в 2005 році була куплена анонімним учасником аукціону за 1,68 млн юанів (близько 202000 $), ставши найдорожчою в історії квіткою з коли-небудь куплених.


Роза Джульєтта: 5 млн $

Хоча придбати цю дивовижну ніжну квітку можна і за меншою ціною, вона носить назву троянди за 3 млн фунтів стерлінгів - саме в таку суму обійшлася відомому селекціонерові троянд Девіду Остину ідея вивести гібрид з піоноподібними квітами персикового відтінку. На роботу пішло 15 років. У 2006 році на Квітковому шоу Челсі сорт викликав бурю захоплення і став найдорожчим досягненням селекції.