Картина наркомана-абстракціоніста продана за рекордну суму

На аукціоні Sotheby's в Нью-Йорку 18 травня продано найдорожчу картина богемного американського художника Жана-Мішеля Баскія. Через 10 хвилин після початку аукціону за полотно "Без назви" запропонували 110,5 мільйона доларів.

Бажаєте прикрасити своє житло чимось красивим і оригінальним? Відмінний варіант - картини, вони чудово впишуться в будь-який дизайн інтер’єру, стануть візитною карткою домівки, підкреслять вишуканий смак господарів. Ось тут https://kartiny.in.ua/interier/dlya-spalni/ ви знайдете чудові картини для спальні, інших житлових кімнат, а також для офісних приміщень.

Фірмове баскієвське зображення не те голови, не те черепа стало топ-лотом торгів. Робота стала, по-перше, найдорожчим твором художника-американця; по-друге, найдорожчим твором афроамериканського художника; і по-третє, побило рекорд ціни серед творів, створених після 1980 року.

Не кажучи вже про те, що з цим продажем художник-бунтар Жан-Мішель Баскія, який прожив усього 27 років (він помер від передозування наркотиків), з яких живопису було віддано всього 7, увійшов в своєрідний клуб художників, чиї роботи продаються дорожче 100 мільйонів доларів. А до цього клубу входять також Пабло Пікассо (рекорд $ 179,4 млн), Амедео Модільяні (рекорд $ 170,4 млн), Френсіс Бекон ($ 142,4 млн), Альберто Джакометті (рекорд $ 141,3 млн) і Едвард Мунк ( рекорд $ 119,9 млн). Є в цій групі «$ 100 млн +» ще один художник, колишній друг і наставник Жана-Мішеля Баскія. Мова, звичайно ж, про Енді Воргола. Так ось, своїм новим рекордом Жан-Мішель Баскія затьмарив свого вчителя, найдорожча робота якого ( «Срібна автокатастрофа») коштувала в 2013 році $ 105,5 млн.

Торг за картину «Без назви», написану олійною пастеллю, акрилом та аерозольними балончиками на полотні, тривав цілих 10 хвилин між чотирма претендентами. Третя сторона гарантувала продаж за $ 60 млн, але цю цифру подолали непомітно і з лишком. Переможну ставку прийняла за телефоном Юкі Терас (Yuki Terase), завідуюча в Sotheby’s японськими клієнтами.

Інтрига протрималася недовго. Незабаром після удару молотка, що сповістив про продаж роботи Баскії за $ 110,5 млн із урахуванням комісії, в Instagram, на сторінці японського бізнесмена Юсаку Маесава з’явилося його селфі з тим самим Баскія і наступним текстом: «Я щасливий оголосити про те, що тільки що виграв цей шедевр. Коли я вперше побачив цю картину, я був вражений, схвильований і сповнений любові до мистецтва. Я хочу поділитися цим відчуттям якомога з більшим числом людей».

Юсаку Маесава розбагатів на продажу одягу через Інтернет (сайт Zozotown, який він запустив в 2004 році). На травень 2017 року статки Маесава оцінюється в $ 3,6 млрд. Він 14-й у списку найбагатших людей Японії, складеному Forbes. Маесава пристрасний шанувальник сучасного мистецтва взагалі і Баскії зокрема. 41-річний японець планує відкрити приватний музей в місті Тіба. А виставити в ньому вже є що. Саме Юсаку Маесава рік тому купив іншу роботу Баскії 1982 роки за тоді рекордні $ 57,3 млн.

За словами щасливого володаря роботи Баскії, до того, як картину повісять в його приватному музеї, він планує відправити її в турне по міжнародних виставках. Адже до торгів роботу «Без назви» з синім черепом не бачили на виставках більше 30 років.