Caterpillar представила технологію дистанційного керування навантажувачами і іншою спецтехнікою

На щорічній номінації інноваційних технологій Edison Awards 2017, яка відбулася 20 квітня 2017 року, найбільший виробник спецтехніки компанія Caterpillar представила технологію масового управління машинами на відстані.

Те, що раніше було лише експериментами або працювало на обмеженій кількості техніки, тепер стало протестованою офіційною технологією управління кар’єрними машинами на відстані. Відтепер величезні бульдозери, навантажувачі та екскаватори будуть контролюватися спеціально навченими операторами з офісу в будь-якій точці планети. Звичайно, ще рано говорити про повсюдне використання даної технології, а наразі на сайті https://bf-logistic.com.ua/ компанії ООО “БФ-Логистик” можна вигідно замовити надійні і перевірені часом телескопічні навантажувачі б/у відомих світових виробників.

В першу чергу дана інновація розроблена для задіяння в гірничодобувній промисловості. Відстань її дії поки що не перевищує 4800 км, тобто, по суті, керувати машинами можна навіть не перебуваючи в одній країні з місцем, де розташовується родовище.

Обладнана системами на базі штучного інтелекту, спецтехніка проводитиме планові роботи з видобутку корисних копалин, не вимагаючи безпосередньої участі операторів в кабінах. Таким чином, видобувні підприємства зможуть значно скоротити персонал і здійснювати роботи в кар’єрах майже цілодобово. Ці заходи сьогодні гірничодобувним компаніям необхідні, щоб зменшити витрати і залишитися на плаву, адже світові ціни на багато ресурсів за останні 5 років сильно впали.

Крім цього, за словами представників компанії Caterpillar, віддалене управління може значно знизити ризики і травматичність, так як розробка родовищ часто пов’язана з управлінням машинами на крутих схилах. Дистанційна система дозволить уникнути цих ризиків, хоча поки вона є досить дорогою. Точну вартість застосування даної технології компанія-розробник поки не оголосила, але, якщо вона буде дешевшою, ніж витрати гірничодобувних підприємств на утримання персоналу, ймовірно, її скоро впровадять у багатьох великих фірмах.

Відомо, що зараз фахівці компанії Caterpillar працюють над збільшенням дальності дії, безпечності і ефективності цієї перспективної системи.