Міжнародні грошові перекази: що треба знати про електронні системи

Зараз багато українців виїжджають за кордон: на ПМЖ, по навчанню, роботі або на відпочинок. Необхідність перевести гроші за кордон виникає часто, але при цьому багато співвітчизників в силу незнання або побоювань використовують для цього не загальноприйняті в світі сервіси, а більш заморочливі і дорогі способи.

Мова, звичайно ж, піде про банківську систему. Багато, хто останнім часом мав справу з депозитами, здригнуться. Крім того, знайдуться скептики, які вважають, що банки - вірні друзі податкових органів.

Змушені розчарувати і тих, і інших. По-перше, немає більш надійного переказу грошей, ніж по банківським каналам. По-друге, банки ніколи не будуть за своєю ініціативою повідомляти в податкові або правоохоронні органи про здійснені операції в їх системі. Вони, звичайно, можуть дати інформацію про рахунки клієнта, але тільки якщо надійшов офіційний і коректно оформлений запит з Прокуратури. Але це стосується дуже великих сум, що проходять по статті відмивання грошей конкретних злочинних осіб. Але ми не про це...

Існує 2 способи здійснити міжнародний грошовий переказ:

- переклад між банківськими рахунками;

- миттєвий переказ без відкриття рахунку.

Грошові перекази за рахунками, звичайно ж, вимагають відкриття персонального рахунку в банку. Для цього потрібен паспорт і ідентифікаційний код. Мінусами такого способу є те, що відкриття рахунку платне, він прив’язує вас до конкретного банку, а сам грошовий переказ займає деякий час. Зате це вигідно тим, що рахунок фактично оформляється передчасно і відкриває клієнту можливість багаторазового його використання, переведення коштів через віддалений доступ (по безналу), зняття грошей через термінал, можливість переведення коштів на депозитні рахунки без комісії.

Якщо вам не хочеться витрачати час на відкриття рахунку, а гроші потрібно переслати максимально швидко - існує система миттєвих переказів.

Вибір є

Існує кілька десятків операторів, які забезпечать міжнародні перекази коштів з різним спектром дальності і широтою покриття. Серед них, є такі як MoneyGram, Western Union, або CONTACT, які представлені майже у всіх країнах і регіонах, що дозволить відправити гроші практично в будь-яку точку світу. Щоб здійснити переказ, необхідно з паспортом прийти в банк-партнер конкретної системи, і вказати дані одержувача коштів. Після введення цих даних в систему, переказу привласнюється номер, за яким одержувач забере гроші.

Для просунутих користувачів інтернету доступна можливість відправки грошей самому, через електронну систему. Для цього необхідно зайти на сайт оператора і пройти інструкції.

Перевагами використання системи миттєвого перекладу є:

- миттєве отримання коштів;

- простота і зручність відправлення;

- нема привязки до конкретного банку;

-можливість відкликати переклад.

Мінуси два: існують обмеження щодо сум та висока комісія у найбільш відомих і поширених по світу систем.

Міжнародні грошові перекази

Як вже говорилося вище, найбільш поширеними і відомими є системи Western Union і MoneyGram. Але вони ж є і найдорожчими в плані комісії. Альтернативою є системи найбільших українських банків, наприклад, PrivatMoney або Аваль Експрес. У кожної організації є своя шкала тарифів на грошові перекази. Вона варіюється для країн ближнього і далекого зарубіжжя. Зараз найбільша комісія стягується сервісом Western Union, але володіє більш 334 тис. пунктами видачі / відправки в більш ніж 200 країнах світу. У менш розпіарених організацій тариф набагато нижчий, як і географія покриття.

На закінчення відзначимо, що кожен український банк має свій набір операторів-партнерів, через які ви можете переслати гроші. При цьому, незалежно від величини банку, сервіс доступний і зручний однаково. Навіть у випадку з переказом по рахунку, великий банк може запросити велику комісію за свій престиж і солідність.