Безпілотні таксі Google безкоштовно покатають жителів Фінікса

Компанія Waymo, що входить до холдингу Alphabet, після 10-літніх випробувань на закритих ділянках доріг і досліджень приступає до публічного тестування безпілотних автомобілів Google. Подати заявку на участь в програмі і безкоштовно покататися на автономному "гугломобілі" може будь-який житель Фінікса (штат Арізона, США), повідомляє видання Bloomberg.

Перша міжнародна трансферна компанія пропонує послугу міжміське таксі, а також міжнародні пасажирські перевезення сучасними легковими автомобілями і мікроавтобусами у відмінному стані.

Разом з цим було оголошено про розширення автопарку Waymo. Флотилія самоврядних машин, сказав глава компанії Джон Крафчік, поповнилася 500 мінівенами Chrysler Pacifica, укомплектованими відеокамерами і датчиками.

Раніше “дочка” Alphabet вже протестувала ці та інші моделі “розумних” автомобілів на громадських трасах, проте сісти в кабіну могли тільки підрядники та співробітники фірми. На новому етапі, підкреслив Крафчік (колишній топ-менеджер Hyundai і Ford Motor), випробувати “гуломобіль” зможе будь-який доброволець. За допомогою мобільного додатка учасники програми зможуть викликати “машину майбутнього” в будь-який час доби і відправитися в будь-яку точку в межах міста, причому плата за поїздки братися не буде.

Зробивши сервіс доступним широкому загалу, Waymo отримає цінні дані про досвід і способи використання автомобілів-безпілотників рядовими споживачами. Згодом ця інформація допоможе компанії з’ясувати, як заробляти на технології. “Ми знаходимося на тому етапі, коли дуже важливо знайти справжніх людей, поза середовищем Google, які будуть використовувати цю технологію, - сказав Крафчік, - Наша мета полягає в тому, щоб вони використовували цю послугу для всіх своїх потреб, пов’язаних з пересуванням”.

Google - піонер в області самокерованих машин. З 2009 року пошуковик привертає до тестування десятки модифікованих моделей Toyota Prius і Audi TT, а з недавніх пір - сотню фургонів Chrysler Pacifica. У таких машинах застосовується технологія штучного інтелекту, дані від онлайн-карт Google Stream View, відеокамери і ряд датчиків. З моменту старту проекту “гугломобілі” накатали майже 5 мільйонів кілометрів по дорогах загального користування. Крім Арізони, смарт-машини тестуються в Каліфорнії, Техасі і Вашингтоні.

Проте, Google - не перша компанія, яка відкрила послугу безпілотного таксі. Першопрохідцем тут став Uber, котрий восени минулого року запустив в центрі американського Піттсбурга експериментальну послугу, завдяки якій клієнт може дістатися до потрібного місця на самокерованому автомобілі. Чотири “роботаксі” на базі Volvo XC90 мають досконалу систему автопілота і безліч інших пристроїв для автономної їзди.