Без вогню і диму: нова технологія вживання тютюну

Виявляється, щоб виділити нікотин з тютюнового листя, не обов'язково спалювати його дотла - досить нагріти до температури, наполовину меншої температури тління. Ні попелу, ні диму і майже ніякого запаху - так працює технологія IQOS.

Як і чому перший індіанець вирішив піднести до рота тліючий тютюновий лист, ніхто ніколи не дізнається. Але історики припускають, що вперше ця думка відвідала людей після того, як листя рослин роду Nicotiana потрапили в вогонь випадково. Аромат і смак диму, а також його стимулююча дія сподобалися тим, хто опинився поруч, і наступного разу тютюн в багаття кинули вже навмисне.

Пізніше з’ясувалося, що куди зручніше не палити листя, а змушувати його повільно тліти. На цьому етапі розвиток технологій надовго зупинився. Іспанці привезли тютюн в Старий світ, де спочатку найбагатші, а потім і всі інші перейняли індіанську звичку. На сьогоднішній день у світі налічується майже мільярд курців, лікарі б’ють на сполох, оприлюднюючи сумні цифри статистики смертності і небезпечних захворювань спричинених шкідливою звичкою, а на сайті Українського центру контролю над тютюном ви зможете дізнатись про стан справ на вітчизняному тютюновому ринку, заходи державних і громадських організацій спрямовані на моніторинг, контроль і зменшення рівня тютюнопаління в країні.

Листя заморської трави тліють по всьому світі в трубках при температурі 500 ° C і в трубочках з цигаркового паперу - 650 ° C, а в момент вдиху температура підскакує майже до 1000 ° C.

І тільки в XXI столітті стало ясно, що такі високі температури не дуже-то і потрібні для вживання тютюну. Нікотин, на відміну від інших компонентів тютюнового диму, виділяється і при температурі близько 350 ° C, при якій сам лист не тліє.

Як же працює система нагрівання тютюну IQOS? Під тонким пластиком корпусу знаходиться батарея, яка заряджається через Micro USB, знімний ковпачок, що дозволяє чистити нагрівальний елемент, і складна електроніка. Головна деталь - нагрівальний елемент з обробленої платиною кераміки. Такі композитні матеріали - основа сучасних чутливих термометрів, які застосовуються в багатьох галузях промисловості, де важливо підтримувати задану температуру. Платина відповідає за нагрівання, а керамічна основа витримує механічні навантаження і термічне розширення.

Нагрівальний елемент одночасно працює і як датчик температури. Його дані передаються на мікросхему, яка контролює подачу енергії на нагрівальний елемент, не даючи системі розжаритися і підпалити тютюн або, навпаки, охолонути.

З системою IQOS можна використовувати тільки спеціальні стіки - тютюнове листя, загорнуте в трубочки з тонкого цигаркового паперу. Діаметр і довжина стіків оптимально підібрані під параметри нагрівального елементу.

Нагрітий, але не підпалений тютюн дає набагато менше запаху, ніж трубка або сигарета. Як показали проведені в 2016 р дослідження швейцарських учених, аерозоль, що утворюється в результаті нагрівання тютюну в системі IQOS, містить на 90% менше шкідливих і потенційно шкідливих речовин, ніж дим звичайних сигарет. Втім, вивчення впливу IQOS на здоров’я людини ще триває.