Біометричне татуювання простежить за станом здоров’я

Стартап Chaotic Moon оголосив про створення технології «розумних» татуювань, здатних замінити собою звичні фітнес-трекери, а також гаджети для електронних платежів. Глава компанії Бен Ламм називає цей винахід «носимим пристроєм нового покоління».

Tech Tat є тимчасове татуювання, нанесене за допомогою електропровідних фарб, разом з якими на шкіру поміщається мікроконтролер з декількома чіпами. Нанести таке татуювання можна на будь-яку частину тіла. До речі, на сайті tattooman можна замовити недорогі оригінальні тимчасові тату.

Татуювання може виконувати функції фітнес-трекера: вимірювати рівень стресу, температуру тіла, тиск, пульс і передавати дані на смартфон через Bluetooth. За словами розробників, технологія перевершує за можливостями спортивні браслети, і компанія не виключає застосування татуювань в медичних цілях.

«Замість того, щоб постійно проводити огляд в лікарні, можна просто наносити татуювання раз на рік і отримувати ті ж показники. Результати будуть відправлятися лікареві, який в разі виявлення проблем може просто передзвонити вам», - зазначив Бен Ламм.

Крім оцінки стану здоров’я, функціонал Tech Tat в майбутньому дозволить використовувати її як платіжний інструмент. Розробники стверджують, що користувачі зможуть прив’язати цифрову татуювання до електронного гаманця Apple Pay або Samsung Pay.

Крім того, «розумні» татуювання пропонується використовувати у військових цілях: для визначення місця розташування солдата, віддаленого моніторингу його життєво важливих показників або виявлення отрут в повітрі. Можливі варіанти обмежені лише розмірами компонентів, які необхідно використовувати для реалізації конкретної ідеї.

А ось Google у 2013 році отримав патент на татуювання з детектором брехні. Технологія проста: девайс просто змінить колір, визначивши брехуна зі зміни підшкірних мікрострумів. Пристрій буде заряджатися від маленьких сонячних батарей і мікрострумів шкіри.

У патенті зроблений акцент на те, що пристрій також стане додатковим мікрофоном. Розташування на шиї дозволить приймати або відхиляти дзвінки з телефону, зменшити шум від навколишнього середовища, синхронізуючись зі смартфоном через Bluetooth. Контролер електронної тату можна налаштувати на управління планшетом, ігровими пристроями і смартфоном. Пристрій може кріпитися на комір одягу, чокер або прикрасу навколо шиї, а не тільки на шкіру.