Особливості сезонної роботи в Польщі для українців

Сезонні роботи - один із способів легального працевлаштування на території Республіки Польща. Методика офіційного оформлення багато в чому збігається з аналогічними процедурами, проте є і ряд особливостей. Знати їх потенційному працівнику необхідно, щоб праця виявилася оплаченою і не була затьмарена штрафами, звільненнями або депортацією.

Йдеться про вакансії, які з’являються тільки на певний період. Наприклад, збір полуниці та інших сільськогосподарських культур - сезонна робота у певний проміжок часу, коли урожай достигає.

Аналогічна ситуація з роботою, пов’язаною з туристичним сезоном - потреба в ній у роботодавця є тільки у відповідний період.

Тривалість сезонних робіт заздалегідь визначена і повинна обумовлюватися при оформленні візи. Однак не лише часом, а й обсягом необхідних зусиль може визначатися фронт робіт.

Наприклад, якщо розглядається сезонна робота в Польщі на полуниці, зібрати яку коштує N злотих, на роботу виділяється не більше стількох-то днів, але, якщо впоралися раніше, оплата та ж.

Як і будь-який процес, сезонна робота в Польщі для українців має свої плюси і мінуси. Не будемо розглядати в цьому ракурсі саму сезонність, тому що для різних людей вона може бути, як перевагою, так і недоліком.

Іноді на такі роботи йдуть люди, що не знайшли іншого роботодавця - для них обмеження по термінах, безсумнівно, мінус. Для інших, навпаки, сезонна робота в Польщі дає можливість підробити у відпустці, взятій на іншому підприємстві, тобто безперечний плюс. Також величезною популярністю користується подібна робота для студентів, які можуть під час канікул і заробити, і побувати в Європі. А ось по посиланню можна знайти конкретні актуальні вакансії в Польщі з детальними умовами.

До загальних переваг сезонних робіт відносяться:

- можливість планувати свою зайнятість, тому що заздалегідь відомий (як мінімум орієнтовний) термін робіт;

- велике число вакансій;

- невисокі вимоги до наявної кваліфікації;

- мовна практика;

- ознайомлення з країною.

Недоліки, зрозуміло, так само мають місце, і їх необхідно враховувати заздалегідь, тому що мова може йти і про прості незручності, і про загрозу здоров’ю:

- часто мова йде про важку фізичну працю;

- збір врожаю проводиться на свіжому повітрі, без урахування погодних умов, що вимагає від претендентів міцного фізичного здоров’я;

- подібна сезонна робота в Польщі передбачає невелику кількість часу на відпочинок.