В NASA представили марсіанський позашляховик

Космічний центр Кеннеді в рамках програми Summer of Mars показав найширшій публіці перший марсіанський "позашляховик", керований водієм, а не автопілотом. Ми вже раніше описували цей оригінальний транспортний засіб для освоєння марсіанських просторів, але тоді він проїхав всього лише кілька метрів навколо Космоцентру, та й подробиць про нього було мало. Тепер же його в деталях показали як зсередини, так і зовні.

Своїм кіногенічним дизайном Mars Rover зобов’язаний студії Parker Brothers Concepts, яка якраз і розробляє дизайн для футуристичних машин з голлівудських фільмів. Шестиколісний ровер скидається на знаменитий “бетмобіль” - машину Бетмена з комікс-трилогії Крістофера Нолана.

Машина розвиває швидкість до 110 км / год, але на самому Марсі, за підрахунками розробників, не зможе пересуватися з подібною швидкістю, обмежившись максимум 25 км / год. Кожне з шести коліс марсохода має діаметр 1.3 метра і завширшки 75 сантиметрів. Колеса складаються з окремих сегментів, що має підвищити прохідність ровера і не дати йому зав’язнути в марсіанських пісках.

Про двигун мало подробиць, втім виробники запевняють у його надійній роботі. До речі, якщо у вас проблема з запуском двигуна вашого авто, ось  джерело інформації про компактні пускові пристрої CARKU.

Mars Rover получився досить легким, він виготовлений ​​з алюмінію і композитних матеріалів, але за габаритами досить масивний: довжина - 8,5 м, висота - 3,4 м, а ширина - 4 м. У кабіні “позашляховика” може розміститися до 4 чоловік, правда, особливо комфортно їм там не буде, і ще мінімум двоє в пересувній лабораторії, яку можна відчепити і тимчасово встановити на обраному місці. Без лабораторії Mars Rover зможе пересуватися швидше і виконувати свою основну функцію - швидкої розвідки місцевості.

Правда, як говорять в NASA, цей конкретний прототип навряд чи відправиться на Марс. Він зроблений для того, щоб надихати і спонукати майбутні покоління до космічних досліджень. Саме тому він відкривав програму Summer of Mars, яка триватиме все літо і представить відвідувачам майбутні перспективи освоєння Марса.

Усередині ж Mars Rover явно нагадує все космічні кораблі і дослідні машини, які ми бачили в фільмах. Так кінематограф став впливати на цілком реальні наукові та дослідні програми.

Варто зазначити, що зараз на Марсі зараз знаходяться два американських марсохода: це Opportunity (з 2004 року) і Curiosity (з 2012-го).