Знайдено ефективний і дешевий засіб омолодження шкіри

У боротьбі з зовнішніми проявами старіння часто допомагають найнесподіваніші речовини і технології. Чергове відкриття в цій галузі представили дослідники з Мерілендського університету (США). Вони виявили простий, недорогий і безпечний засіб, що сповільнює старіння шкіри людини.

Мова йде про антиоксиданти під назвою метиленовий синій. Тестування показали, що ця сполука може успішно застосовуватися у виготовленні продуктів по догляду за шкірою. Воно має потужний антиоксидантний ефект і надає тривалий вплив на клітини шкіри, уточнює провідний автор роботи Кан Цао (Kan Cao).

Випробування проходили протягом чотирьох тижнів; в них стали донорами клітин пацієнти середнього віку, що мали здорову шкіру, а також добровольці з діагнозом прогерія (це рідкісний генетичний дефект, при якому природний процес старіння сильно прискорений). Крім метиленового синього дослідники також перевірили три інших відомих антиоксиданти: ацетилцистеїн, MitoQ і MitoTEMPO.

У всіх експериментах метиленовий синій перевершив своїх “суперників”: він суттєво уповільнив прояв відразу декількох вікових симптомів старіння шкіри (зморшки, втрата пружності, сухість, пігментація і так далі) в обох групах зразків.

При цьому фібробласти (клітини шкіри, які виробляють структурний білковий колаген та еластин) відчували менше пошкодження: клітини повільніше вмирали і швидше ділилися на протязі всіх чотирьох тижнів випробувань.

Пояснимо, що робота фібробластів нівелюється в силу багатьох чинників - наприклад, паління і ультрафіолетового випромінювання. Але якщо від цих впливів людина може вберегтися, то вона ніяк не може уникнути дії активних форм кисню. Під цим поняттям маються на увазі іони кисню, вільні радикали і перекису як неорганічного, так і органічного походження. Вони створюють для клітин так званий окислювальний стрес, і він займає в списку основних факторів старіння перші рядки. Однак метиленовий синій зміг запобігти або як мінімум сповільнити пошкодження клітин в результаті окислення.

Команда провела ще один чотиритижневий експеримент, в якому перевірила антиоксидант на шкірі літніх людей - донорів старше 80 років. Через місяць стан зразків показало ряд поліпшень. Зокрема, дослідники відзначили зниження експресії двох генів, які, як правило, служать показниками клітинного старіння.

Бажаєте отримати здорову і красиву шкіру? Спеціалісти радять нову ефективну косметологічну процедуру plasmolifting, саме завдяки їй можна суттєво уповільнити процеси старіння.