Перший 3D-друкований хмарочос будуватимуть стометрові крани-принтери

Американська компанія «Cazza Construction Technologies», що займається розробкою методик 3D-друку в сфері будівництва, оголосила про укладення угоди з владою міста Дубай (ОАЕ) про створення першого в світі хмарочоса, надрукованого за допомогою 3D-технологій.

Для цих цілей зараз фахівці компанії працюють над проектуванням будівельних 100-метрових кранів під назвою Minitank, обладнаних спеціальними принтерами, що друкують бетон.

За словами розробників, такі крани зможуть друкувати бетонний шар площею 200 м2 на добу. Подібна швидкість побудови будівлі на 50% вище, ніж традиційні методи будівництва. При цьому, зведення хмарочоса таким чином, зрозуміло, буде припускати не просто процес друкування бетону, але і необхідну прокладку в нього сталевої арматури, а також дотримання всіх заходів безпеки з будівництва висотної будівлі. Звичайно ж, яким би не було інноваційним дане будівництво, без надійних строп тут навряд чи можна обійтись, а вибрати якісні вантажопідйомні стропи, канати, такелажні аксесуари можна в компанії «CargoSet»

Відомо, що конструктивної базою для створення висотного друкарського обладнання стануть звичайні баштові крани, на які будуть встановлені 3D-принтери великих габаритів і потужності. Також принтери адаптують до роботи на вітрі і оснастять системою вирівнювання шарів бетону. У підсумку, вони зможуть створювати будівлі, які зовнішнім виглядом нічим не відрізняються від звичайних.

Вже зараз компанія Cazza від одного з дубайських мільйонерів отримала оферту (пропозицію) про фінансування даного проекту в сумі $ 38,6 млн.

Варто зазначити, що у 2016 році влада міста Дубай оголосили про запуск державної програми 3D-друку, в ході якої до 2030 року заплановано за допомогою неї побудувати 25% будівель мегаполісу. Запрошена компанія Cazza виграла всі конкурси, і тепер має вагому підтримку уряду Об’єднаних Арабських Еміратів. До речі, саме в Дубаї кілька років тому був представлений перший у світі офіс, повністю виконаний за допомогою технології 3D-друку