Китайська влада хоче заборонити реп і хіп-хоп культуру

Китай посилив свій тиск по відношенню до реп-виконавців: розважальним теле- і радіопрограм надійшли вказівки прибирати з ефіру усіх, хто «просуває хіп-хоп-культуру». У нових правил вже з'явилися перші жертви, і китайські користувачі розповідають, що популярні репери вже почали пропадати з телепередач. І такими порядками багато хто незадоволений.

Тема непростого життя червоною ниткою проходить через тексти багатьох реп-виконавців - але в Китаї важкі часи настають для всієї реп-сцени, розповідає видання Time. Уряд Китаю має намір закрутити гайки щодо хіп-хопу, і фанати китайських реперів переживають за майбутнє всього жанру.

Поки одні елементи західної культури Китай переймає охоче (і навіть будує свій Париж з Ейфелевою вежею і всім-всім-всім), інші викликають у уряду країни малозрозумілу неприязнь. Удар по репу було завдано не прямий: замість заборон і викликів на найжорстокіший баттл а-ля Гнойний vs Оксі, Головне державне управління у справах преси, друку, радіомовлення, кінематографії та телебачення Китаю (далі ГУППРКТ) обрало більш приховано тактику, підготувавши ряд «рекомендацій », призначених для китайських ЗМІ.

Згідно ГУППРКТ, «відтепер розважальним програмам не радиться запрошувати гостей з татуюваннями і показувати в ефірі хіп-хоп-культуру і будь-які субкультури», передає китайське новинне видання Sina. За словами Гао Чанглі, директора ГУППРКТ, несхвалення слід очікувати за чотири речі:

- не слід запрошувати гостей, чиї моральні переконання не відповідають ідеям партії і чиї переконання не можна назвати благими. 

- не слід запрошувати гостей, які наживаються на вульгарній і непристойній поведінці.

- не слід запрошувати гостей з недостатньо високим ідеологічним рівнем.

- не слід запрошувати гостей, що в минулому опинялися в центрі скандалів і відомих своїм проблемною поведінкою.

Видання ABC повідомляє, що нові вказівки не були розміщені управлінням публічно, але були широко висвітлені в китайській пресі. Видання пов’язує нові правила з недавнім скандалом, в який був залучений китайський репер, який виступає під псевдонімом PG One.

На початку січня PG One був змушений принести вибачення за один зі своїх старих треків Christmas Eve. За твердженням Комуністичної ліги молоді, в цій пісні репер «закликав підлітків до використання наркотиків» і «ображав жінок». Всі композиції виконавця зникли з доступу відразу на декількох музичних платформах.

І, схоже, у нововведених «рекомендацій» вже з’явилися перші постраждалі. Поява відомостей про нові правила збіглося за часом з тим, як 29-річний репер GAI, що в минулому році переміг у популярному телевізійному змаганні виконавців, раптово перестав з’являтися в ефірі китайської телепередачі, в якій він брав участь поряд з міжнародними зірками розряду Jessie J.

На сайті https://outstyle.org/article/luchshie-pesni-snoop- ви знайдете кращі пісні Snoop Dogg і The Neptunes, а також історію співпраці цих відомих реп, і хіп-хоп виконавців. Слухайте і насолоджуйтесь!