Фахівці NASA прогнозують Землі дощове майбутнє

Фахівці американського космічного агентства NASA прогнозують Землі дощове майбутнє. Так, за словами науковців, по мірі того, як наша планета буде поступово нагріватися, що і спостерігається в останні роки, буде збільшуватися і число опадів.

Останні проведені дослідження показали, що реальні кліматичні моделі дещо неправильно «вираховують» кількість опадів, і це відбувається через те, що вченими не були враховані скорочення висотних хмар над тропіками.

Нещодавно NASA оприлюднило результати дослідження, яке провели співробітники Лабораторії реактивного руху (NASA’s Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, California). Вони проаналізували дані, зібрані супутниками за 40 років спостережень. І з’ясували: в результаті глобального потепління змінюється характер циркуляції повітряних мас в атмосфері. У тропічних районах слабшають висхідні повітряні потоки, які створюють так звані висотні хмари. Їх стає менше, а опадів - більше.

Парадокс? Ні в якому разі, запевняють в NASA. І пояснюють: висотні хмари затримують тепло в атмосфері. Відповідно, зі зменшенням їх числа в верхніх шарах стає холодніше. Випари, потрапляючи туди, інтенсивніше конденсуються, утворюючи дощові краплі. Випарів тим більше, чим сильніше нагріта поверхня Землі. А вона нагрівається все сильніше і сильніше в результаті глобального потепління. Підсумок: кількість опадів збільшується.

Вчені NASA виклали свої висновки в журналі Nature Communications в статті під назвою Tightening of Tropical Ascent and High Clouds Key to Precipitation Change in a Warmer Climat. Вони стосуються в основному тропічних районів Землі. Дощове майбутнє передбачено цим і без того дощовим місцям, для яких характерні тропічні зливи. Вони стануть більш проливними.

Долю зон з помірним кліматом в NASA поки не позначили. Але дощі, схожі на тропічні зливи, йдуть тут все частіше і частіше. Може бути, висотні хмари впливають не тільки на тропіки?

Фахівці NASA відзначають, що дані нових досліджень допоможуть світовим вченим удосконалити ці моделі і зробити більш правильний висновок. Вчені НАСА звертають увагу і на те, що світові вчені повинні вже зараз провести нові дослідження.

Бажаєте постійно мати точний прогноз погоди? Тоді скористайтесь послугами популярного сервісу meteoprog.ua, саме тут ви знайдете правдиві довго і короткострокові погодні прогнози для різних регіонів України і світу.