Перший безпілотний контейнеровоз на електротязі відправиться в плавання в 2018 році

Безпілотні моделі маломірних суден існують вже давно. Однак для великих комерційних суден ця концепція розглядалася тільки в далекій перспективі. Але чекати залишилося недовго, адже незабаром почне функціонувати перший в світі повністю автономний контейнеровоз.

Норвезька виробник мінеральних добрив, компанія Yara, сповістила громадськість про хід робіт з будівництва самопілотованого корабля на електричних батареях. Нове судно буде здатне замінити 40 тис. вантажних автоперевезень, які в даний час компанія здійснює щороку, транспортуючи добрива з заводів в порти. Закінчення усіх робіт над апаратом намічено на 2020 рік.

Технологія, звичайно, перспективна, втім досить дороговартісна, а її масова реалізація - справа майбутнього. А наразі, якщо вам потрібна швидка, якісна і по доступній вартості доставка вантажів автомобільним, залізничним, морським і повітряним транспортом, на сайті proficargo ви дізнаєтесь про діяльність вітчизняного лідера у сфері  ЗЕД, логістики митно-брокерських послуг копманії “ПРОФІ КАРГО СЕРВІС”.

Нове судно отримало ім’я Yara Birkeland в честь засновника компанії, знаменитого вченого Крістіана Біркеленда (Kristian Birkeland). Новий апарат буде першим в світі повністю електричним контейнеровозом. З інших достоїнств машини варто зазначити низький рівень викиду оксидів азоту і вуглекислого газу в атмосферу.

Корабель почне свою службу як звичайне пілотоване судно вже в наступному році, коли буде перевозити продукцію з заводу в Порсгрунн (Норвегія) в порти Бревік і Ларвік. До 2019 року заплановано перехід корабля на дистанційне керування, а ще через рік, в 2020, судно планується зробити повністю автоматизованим.

Президент і виконавчий директор Yara, Свейн Торі Холшефер (Svein Tore Holsether), зазначив, що інвестування в подібний екологічно чистий вид транспорту цілком узгоджується з місією компанії «нагодувати світ і захистити планету».

Розробку корабля веде компанія Kongsberg, відповідальна, крім усього іншого, за розробку і реалізацію всіх ключових технологій включаючи сенсори, системи інтеграції для дистанційної та автономної роботи.


Варто відзначити, що це вже не перша спроба створити самопілотований транспортний засіб в системі глобальних вантажних перевезень. Так, в Сінгапурі автоматичні вантажівки перевозять контейнери між терміналами в одному з найбільш завантажених портів світу. У Європі, на підході аналогічний проект континентального масштабу, в разі реалізації якого автоматичні вантажні машини будуть доставляти вантажі між портами по всьому континенту. Не варто забувати і британську Rolls-Royce зі своїм проектом «розумних кораблів», реалізація якого запланована на кінець десятиліття.

Однією з ключових переваг автоматизованих перевезень є мінімізація ризиків з боку розбійних нападів, тому що в разі вчинення такого під загрозою опиниться лише вантаж, але не життя людей. Крім того, морські перевезення екологічно безпечніші через менші вуглецеві викиди, у порівнянні з сухопутним і повітряним транспортом. У випадку ж з Yara Birkeland рівень екологічної безпеки буде ще вищим.

Залучення все більш складних технологій в сфері вантажних перевезень також відкриває сектор логістики для нових гравців: серед них фаворитами будуть такі гіганти, як Amazon, котрий активно розробляє способи автоматизованого контролю за всіма аспектами доставки своїх вантажів.