НАСА: Чорне море стало бірюзовим

Те, що вода набула іншого відтінку, стало помітно з космосу. Зміни зафіксував американський супутник.

Отож, найсиніше у світі - Чорне море - поміняло колір, тобто місцями стало набагато світлішим. Бірюзові плями і розводи видно по всьому його периметру. Найгустіші вони біля берегів Румунії, Болгарії та України. Біля Криму, на курортах Краснодарського краю і на іншому чорноморському узбережжі Кавказу вони дещо менш помітні, але все одно є.

Зміну забарвлення зафіксував супутник НАСА Aqua satellite. Саме знімок, на якому видно великі розводи, був зроблений 29 травня 2017 року з допомогою спектрографа (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer - MODIS) on Nasa’s Aqua satellite.

Бірюзовий колір його воді надають мікроорганізми - кокколітофоріди - одноклітинні планктонні водорості. У процесі життєдіяльності вони покриваються ажурною вапняною оболонкою. Оболонка - біла, добре відбиває сонячне світло. Велика кількість кокколітофориду і призводить до того, що здається нібито в воду плеснули молока.

Кокколітофоріди не отруйні. Ними харчується різноманітна крупніша морська живність. Але надлишок цього планктону призводить до зниження концентрації кисню у воді, що може виявитися згубним для цієї самої живності. Та й з естетичної точки зору зміна кольору не радує. Адже Чорне море славилося як раз своїм неповторним відтінком.

А концентрація кокколітофориду зростає. За словами Нормана Кюрінга (Norman Kuring), океанолога з НАСА (Оcean scientiest at Nasa’s Goddard Space Flight Centre), нині цього планктону набагато більше, ніж в 2012 році. А в розпал літа його кількість ще більше збільшується.

Кокколітофоріди виробляють вапняк - карбонат кальцію - з вуглекислого газу. У тому числі і за рахунок фотосинтезу. Вуглекислого газу стає все більше і більше. Можливо, від цього планктон і починає посилено розмножуватися, поглинаючи газ і атмосфери. Стають товстішими і вапняні оболонки мікроскопічних водоростей - вчені зафіксували 40-відсотковий приріст за 200 років.

За однією з гіпотез, збільшуючи фотосинтез, наша планета намагається протистояти глобальному потеплінню, причиною якого вуглекислий газ, що створює парниковий ефект. Водорості утилізують газ, знижуючи його концентрацію.

У процесі протистояння бере участь ще й рослинність, розташована на суші. У цьому переконалися американські вчені з Каліфорнійського університету (University of California). Відповідно до їхніх висновків, опублікованими в журналі Nature, за ті ж 200 років - з тих пір як почалася індустріалізація - поглинання вуглекислоти рослинами зросла на 30 відсотків.

На жаль, нарікають науковці, «зростання фотосинтезу не таке велике, щоб компенсувати шкоду від спалювання викопного палива».

Фірма-перевізник організовує недорогі поїздки на море, добирайтесь до Кирилівки, Приморська, Затоки і інших улюблених місць відпочинку на Чорному і Азовському морі з максимумом комфорту і без лишніх переплат.