Потьомкінські сходи - візитна картка Одеси

Ритмічним каскадом сходинок з одеської гавані в місто піднімаються величні Потьомкінські сходи. Це унікальне архітектурне спорудження служить парадним морським входом до Одеси. Крім свого практичного значення сходи несуть величезну художню цінність. Не дивно, що прообрази Потьомкінських сходів знайшли відображення у світовій художній класиці.

Взагалі, Одеса славиться як великою кількістю культурно-історичних пам’яток, так і чудовими місцями для повноцінного відпочинку і оздоровлення.  Варто згадати популярний санаторій Зелений Мис, відомий своєю унікальною гідромінеральною базою, відмінним сервісом і комфортом.

Будівництво Потьомкінських сходів ініціював граф Михайло Воронцов. На той момент Одеса дійсно потребувала зручного доступу з міста до моря. Відомий архітектор Боффо негайно ж взявся за розробку проекту. До 1841 року шедевр був завершений.

Конструкція небувалих розмірів буквально шокувала громадськість. Новина про її появу прокотилася по всьому світу. Так народився видатний пам’ятник архітектури - одні з найкрасивіших і найвідоміших сходів світу. До речі, Потьомкінським ці сходи почали назватися лише після виходу на екрани легендарної кінострічки Сергія Ейзенштейна «Броненосець Потьомкін».

В основу цієї конструкції закладений принцип штучної перспективи, а саме внизу вона дещо ширша, ніж наверху. В результаті при погляді з верхнього майданчика сходи здаються однаковими. При огляді знизу конструкція набуває пірамідальної форми і виглядає довшою, ніж насправді. Кут нахилу уступів теж створює візуальний обман: знизу видно суцільний каскад сходинок, а зверху - одні лише майданчика. Всього ж сходи довжиною в 142 метри і висотою в 27 метрів налічують 192 сходинки.

Потьомкінських сходах пророкували швидке руйнування через нестабільність прибережних грунтів. Але пам’ятник все ще в прекрасному стані, хоча за історію його існування деякі реконструкційні роботи все ж проводилися. А ще говорили, що Потьомкінські сходи завжди будуть служити для гуляючих на бульварі. І в цьому не помилилися. По сходах дійсно приємно й легко гуляти. Її сходинки мають малу висоту, а це суттєво полегшує підйом. Плюс до всього самі сходи поділені на рівні сегменти, що змінюються широкими площадками. Ось тут-то і можна перевести подих, а заодно і пейзажі розглянути. Але при бажанні, щоб піднятися нагору, можна скористатися фунікулером.

Щороку в Одесі проводяться змагання, учасники яких наввипередки вибігають на вершину Потьомкінських сходів. Але цією подією спортивний інтерес до об’єкта не обмежується. Зі сходів вже спускалися на лижах, велосипеді, мотоциклі і навіть «Запорожці». Залишається тільки гадати, що ж буде далі. Особливо багато людей збирається на сходах до Дня міста. Розташувавшись на вікових кам’яних сходах і парапетах, одесити насолоджуються святковим феєрверком.