Житлова висотка з величезним вертикальним садом у Колумбії

Edificio Santalaia - це незвичайна висотка, покрита фітостінами (комплекс живих рослин, розміщених у вертикальному положенні за допомогою спеціальних пристосувань), і розташована вона в самому серці колумбійської столиці. Вертикальний сад Боготи визнаний одним з найдивовижніших і вражаючих міських садів на планеті. Рослини покривають близько 3000 квадратних метрів стін цього житлового будинку, що складається з 9 надземних поверхів та 2 підвальних рівнів.

http://novabydova.com.ua/ua/statyi-kompanii/prodazha-kvartir-vo-lvove-ua/

Архітекторам вдалося створити найвищий в світі вертикальний сад, і таке гучне досягнення стало можливим тільки завдяки співпраці іспанської студії ландшафтного дизайну Paisajismo Urbano і колумбійської компанії Groncol. Дивовижний проект був завершений в грудні 2015 року. Сьогодні це місце часто називають «Зеленим серцем Боготи», і унікальна будівля з живими стінами стало еталоном сили і процвітання, а також нагадуванням про важливу роль природи в повсякденному житті городян.

Найбільший в світі вертикальний сад складається з 115 тисяч рослин 10 видів з 5 різних сімейств, які були обрані за певними критеріями. Ігнасіо Солано (Ignacio Solano), глава іспанської ландшафтної студії Paisajismo Urbano, і його команда вирушили в справжню експедицію за колумбійським тропічному лісі в районі Чоко (Chocó, адміністративна одиниця), щоб дізнатися, що росте в цій країні найкраще.

В процесі розгляду відповідних для вертикального саду рослин враховувалося кілька чинників, серед яких було важливим оснастити фітостіни саме тими видами, які не будуть конфліктувати один з одним, добре приживуться і створять монохромний образ всієї будівлі. Вибір рослин - це ключовий і вирішальний момент в процесі створення такого типу садів, оскільки життєдіяльність біорізноманіття в вертикальній екосистемі відбувається інакше, ніж в звичайних садах. Успішне співіснування рослин і мікроорганізмів, розміщених на такому величезному вертикальному просторі, - це вкрай непросте завдання для фахівців з озеленення.

Іншим не менш серйозним викликом для всієї команди розробників, архітекторів і дизайнерів стало питання про відповідну систему зрошення гігантських фітостін. Команда студії Paisajismo Urbano розробила запатентовану методику обслуговування саду, яка має на увазі розбивку озелененої площі на 40 зрошувальних секторів. Створення найбільшого в світі вертикального саду було покликане стати не тільки символом нової естетики міських джунглів або посланням екологів.

115 тисяч рослин, які оселилися на стінах житлового будинку, мають ще одне призначення. Як стверджують фахівці з іспанської компанії Paisajismo Urbano, вертикальний сад таких розмірів здатний виробляти достатню кількість кисню для дихання 3100 чоловік протягом року, вбирає і переробляє близько 775 кілограмів важких металів, фільтрує понад 2000 тонн шкідливих газів і вловлює 400 кілограмів пилу в рік.

До того ж пишна рослинність служить природною теплоізоляцією будівлі, допомагаючи охолоджувати будинок під час спекотних літніх місяців, і знижує необхідність у використанні систем кондиціонування повітря. Вертикальний сад по суті являє собою відмінну тепло- і шумоізоляцію.