Перший інтерактивний серіал виходить на екрани

«Звичні нам серіали з лінійним сюжетом застаріли», - вважає Карла Фішер, директор з розвитку інноваційних продуктів американського сервісу Netflix. Тому глядачам вперше дали можливість впливати на сюжет.

Першим інтерактивним серіалом сервісу Netflix став американський мультфільм «Кіт у книзі» (Puss in Book: Trapped in an Epic Tale), де головний герой час від часу надає глядачам можливість приймати рішення про подальший перебіг історії, вибираючи з двох варіантів. Для цього користувачеві дається 15 хвилин, а якщо він не може вирішити, як вчинити, один з варіантів вибирається автоматично. Залежно від вибору глядача тривалість мультфільму складе від 18 до 39 хвилин.

Другим інтерактивним проектом стане мультфільм «Бадді Громанутий» (Buddy Thunderstruck: The Maybe Pile). Сюжет цього серіалу також буде розвиватися в залежності від вибору глядачів. Можливо найближчим часом скориставшись сервісом сериалы на андроид ці та інші інтерактивні проекти можна буде переглядати на мобільших пристроях.

Карла Фішер каже, що вирішила зосередитися на створенні інтерактивних шоу для дітей завдяки її шестирічної дочки, яка любить дивитися серіали і коментувати їх сюжет. Крім того, сучасні діти з народження звикли до інтерактивних іграшок, так чому б не перенести це на екран?

Дивитися інтерактивні мультфільми з нелінійним сюжетом можна буде на сучасних телевізорах з функцією Smart TV, ігрових приставках, смартфонах iPhone і планшетах iPad, а також гаджетах, що підтримують мультимедійний плеєр Roku. Підтримку сервісу Apple TV і пристроїв під управлінням операційної системи Android обіцяють додати пізніше. Варто зазначити, що у сервісу Netflix 99 мільйонів передплатників, так що вибір сюжету, можливо, скоро пошириться і на інші серіали.

Якщо так і станеться, то залишається лише здогадуватися, як вплинуть користувачі на якість сюжету. Чи стануть серіали цікавішими, якщо подальший сюжет буде визначатися голосуванням глядачів? Напевно, це допоможе студіям скоротити витрати на сценаристів, але зробити більш якісний продукт навряд чи вийде. Тому що, як казав геніальний підприємець Генрі Форд, «Якби я питав людей, чого вони хочуть, вони б попросили швидшого коня».