Розумний душ голландських розробників може помити 7 осіб однієї водою

Стартап з Нідерландів розробив душову кабіну, яка використовує одну і ту ж воду до 7 разів. Система фільтрації та знезараження дозволяє кожен раз подавати виключно чисту воду. Новинка вже надійшла в продаж. Роздрібна ціна - майже 3 тисячі євро.

Свою розробку голландський стартап Hamwells називає першим в світі екологічним душем. Стверджується, що ця душова кабіна може економити до 90% споживаної води за рахунок її повторного використання. Система збирає використану воду і фільтрує її. Потім розбавляє невеликою кількістю свіжої води і знову подає на лійку. Вся вода при цьому проходить через ультрафіолетове бар’єр і знезаражується. Таким чином, «одна крапля води може омити вас до 7 разів», стверджує виробник.

Роб Чёмпф (Rob Chömpff), генеральний директор Hamwells: «Звичайний 10-хвилинний душ витрачає 100 літрів чистої, теплої води. Це величезний обсяг цінного ресурсу, велика частина з якого просто виливається в каналізацію. Виходить, що наша звична ранкова процедура не розумна, і не екологічна».

При всій своїй ощадливості і екологічності душова кабіна Hamwells позиціонується як преміум-продукт. Тому вона доповнюється такими опціями, як вбудована аудіосистема, ароматизатор і генератор пари.

А оскільки це ще і «розумний» продукт, то у нього буде свій мобільний додаток і вихід в інтернет. На екрані в душовій кабіні можна буде подивитися, наприклад, погоду, щоб продумати свій денний гардероб, ще приймаючи душ.

Про початок розробки стартап Hamwells оголосив в наприкінці 2016 року на конкурсі Startup Battlefield в рамках форуму Disrupt London. Сьогодні продукт вже готовий. Компанія повідомила про перші 150 замовлень.

Співзасновник стартапу Вутер Чёмпф (Wouter Chömpff) заявив також, що на даному етапі компанія отримала інвестиції в розмірі 1,2 мільйона євро. Роздрібна вартість душової кабінки досить висока - 2890 євро. При замовленні від 100 штук ціна складе близько 1,5 тисяч євро. Але, як і належить в таких випадках, розробники обіцяють, що придбання швидко себе окупить за рахунок економії на рахунках за комуналку.

Основними ринками збуту «розумного» душа називають перш за все Європу і Північну Америку. І не тільки тому, що тут живуть найбільш «свідомі» споживачі, які звикли до відповідального ставлення до природних ресурсів. Просто в цих регіонах взагалі звикли економити воду. Так, в Каліфорнії вже кілька років тримається посуха. Звичайна водопровідна вода дорожчає, а в деяких місцях і зовсім стає дефіцитом. Люди там звикли берегти воду з простих економічних міркувань. Тому вже в 2018 році голландці збираються відкрити виробництво своїх душових кабін в США.

Слід зазначити, що в минулому році, коли про нову розробку тільки було заявлено, критики надмірного поширення інтернету речей потішалися, мовляв, тепер все, що ми робимо у себе в ванній, буде потрапляти в мережу. Однак минув рік, перший підключений до інтернету душ вже продається, і він, здається не може викладати в мережу відео. Навіть фривольні голландські стартапери до цього ще не дійшли!

Сучасна душова кабіна хоча і виконує, на перший погляд, досить тривіальну функцію, втім є доволі складним в технічному плані обладнанням. А тому у разі поломки її ремонт слід довірити досідченим професіоналам. В цій статті ви дізнаєтесь про діяльність компанії «ДОКА –СЕРВИС», а також, чому вигідно скористатися саме її послугами.