Високотехнологічні японські хмарочоси-кладовища

Здавалося б, як цвинтар може бути футуристичним? Однак, з огляду на постійну нестачу місця в японських містах, в цій країні почали будувати високотехнологічні хмарочоси, які є місцем останнього спочинку для покійних.

У мегаполісах країни висхідного сонця земля стає все більш дефіцитною. Наприклад, в Токіо ціна на ділянку на звичайному міському кладовищі часто доходить до $ 100 000. Якщо додати до цього вартість самих похорону, хороший ексклюзивний пам'ятник, то остаточна сума виходить досить вагомою.

Ціни на землю на кладовищі Аояма в Токіо, яке виглядає як великий парк в центрі міста, вважаються одними з найвищих в світі. Оскільки місць на цвинтарях вже явно не вистачає, а ціна на них стає не по кишені для більшості людей, підприємливі японці почали будувати кладовища в хмарочосах.

Одним із прикладів подібних багатоповерхових місць для останнього притулку є будівля Shinjuku Rurikoin Byakurengedo, спроектована відомим архітектором Кійосі Такеяма і побудована в токійському торговому районі.

У хмарочосі-кладовище Shinjuku Rurikoin Byakurengedo використовуються передові технології, розроблені Toyota Industries, за допомогою яких процес зберігання і забезпечення доступу до останків повністю автоматизований.

Якщо прикласти електронну ідентифікаційну карту до комірки зберігання, то її дверцята автоматично відкриється і з’явиться мініатюрний надгробок з ім’ям і фотографією померлої людини.

Також в будівлі працює спецперсонал. У будь-який момент можна попросити служителя прочитати заупокійну молитву за будь-якого з людей, чиї останки зберігаються в будівлі.

Перенесемося в храм Banshoji, побудований в Нагої. На третьому поверсі цього футуристичного храму є спеціальний зал, який називається Suishoden. У ньому сині світлодіоди освітять 2000 крихітних скляних комірок, у кожній з яких знаходиться коробка з прахом померлого людини.

Кожна клітинка в залі Suishoden прикрашена зображенням Будди. Коли відвідувач використовує електронну ідентифікаційну картку при вході в храм, відповідна комірка підсвічується золотим кольором.

Приклад Японії почали наслідувати й інші країни. Вертикальні кладовища, які вже багато вже охрестили “Сходи в небеса”, стають все більш поширеним в мегаполісах Бразилії, Китаю та Ізраїлю.