Перша графенова лампочка готова до виходу на ринок

Два «перших в світі» в одному продукті: дослідники з Університету Манчестера вивели на ринок першу в світі лампочку на основі графену, яка одночасно є першим комерційним застосуванням графена.

Очікується, що цей новий пристрій буде мати більш низьку втрату енергії, більш низькі виробничі витрати, і більш тривалий термін служби, ніж навіть у світлодіодних ламп. Втім, це лише очікування, а наразі ось тут www.lighting.com.ua/catalog/000000049/ можна придбати дійсно економічні світлодіодні лампочки.

Розробка британських дослідників - це не просто штучний прототип. Команда, яка займалася цим проектом, вважає, що графенові лампочки стануть доступні в роздрібному продажі протягом декількох найближчих місяців.

З метою реалізації цього плану, Манчестерський університет уклав партнерські відносини з компанією з Великобританії Graphene Lighting PLC для виробництва нової лампи і отримання частки в прибутку від продажів. Такий крок безсумнівно переконує, що університет серйозно налаштований на комерціалізацію продуктів, що розробляються Національним Інститутом графену (NGI).

«Ця лампочка показує, що продукти на основі графену стають реальністю, пройшло лише трохи більше, ніж десять років після того, як ця модифікація вуглецю була вперше виділена - це правда дуже короткий час в порівнянні з тим, скільки зазвичай тривають наукові дослідження», сказав професор Колін Бейлі (Colin Bailey), заступник голови і віце-канцлер університету Манчестер.

“Це лише початок. Наші партнери розглядають ряд цікавих додатків, все було розпочато прямо тут, в Манчестері. Це дуже здорово, що NGI запустила свій перший продукт, незважаючи на ледь ще відкриті двері в цьому напрямку”.

Хоча немає ніякого офіційного підтвердження щодо фактичного застосування графена в цій технології освітлення, проте, BBC повідомляє, що у представленій лампі можна регулювати яскравість, а, власне, графен покриває ниткоподібний світлодіод.

Відомий як «будинок графена», Університет Манчестера - це якраз те місце, де унікальна форма вуглецю була вперше виділена в 2004 р. Це відкриття належить  Андрю Гейму (Andre Geim) і нашому колишньому співвітчизнику Костянтину Новосьолову, лауреатам Нобелівської премії з фізики 2010 року. Сьогодні, з більш ніж 200 дослідників в арсеналі яких незлічена кількість проектів дослідження двовимірного матеріалу, університет знаходиться на порозі справжнього графенового буму.

«Графенова лампочка є доказом того, як партнерство з NGI може створити реальні продукти, які можуть бути використані мільйонами людей», говорить Джеймс Бейкер, директор Graphene PLC.

Вчені різних країн шукають різні способи застосування цього вуглецевого матеріалу. А якщо ще врахувати, що новий проект ЄС, під назвою PlasCarb, вивчає спосіб виробництва графена з харчових відходів, то перед нами відкривається перспектива вельми ефективного і поновлюваного матеріалу.