Носіть на здоров’я: футболка, яка допоможе впоратися з хворобами легень

Уже зараз можна побачити безліч прикладів «розумного одягу», причому найбільш часто його оснащували вбудованими фітнес-трекерами для перевірки різних біометричних даних. Дослідники в Канаді замість цього зосередилися на створенні смарт-футболки, яка зможе допомогти діагностувати захворювання дихальних шляхів або моніторити в режимі реального часу інтенсивність дихання людей з такими захворюваннями, як астма, апное або хронічна обструктивна хвороба легень.

Зараз в магазинах пропонується величезна кількість одягу з яскравими, оригінальними (і не дуже) принтами. Комусь це подобається, а когось це дратує. Останніх можна зрозуміти, адже не кожному хочеться бути носієм масових трендів, чужих естетичних уподобань, чи рекламних акцій. Тому для них пропонується чудова альтернатива від Mfest, а саме - ідеально чисті футболки найвищої якості.

Астму не завжди вдається діагностувати швидко: характерні гострі напади задишки, ядухи і сухих хрипів можуть бути симптомами інших захворювань - пневмонії, бронхіту або навіть серцевого нападу. Щоб поставити діагноз, лікарі спостерігають пацієнта, в тому числі регулярно вимірюють ритм дихання. Носимі пристрої, що вимірюють частоту вдихів і видихів, можуть істотно полегшити і прискорити діагностику.

Дослідники з центру оптики, фотоніки та лазерної техніки університету Лаваля в Канаді розробили «розумну» футболку, яка в режимі реального часу відстежує частоту вдихів і видихів. Зібрані футболкою дані можна використовувати для ранньої діагностики респіраторних захворювань, таких як астма або апное.

Трохи нижче ворота футболки вшивається антена з оптоволоконної трубки, зсередини покритої тонким шаром срібла, а зовні захисним полімерним покриттям. Коли людина у футболці робить вдих, сенсор фіксує збільшення обсягу грудної клітини і об’єм повітря в легенях і переводить їх в бездротової сигнал, який передається на смартфон або комп’ютер.

Щоб вимірювати ритм дихання, сенсори не повинні обов’язково щільно прилягати до шкіри: досить того, що футболка просто надіта, стверджують автори розробки. Сенсор працює, коли людина у футболці стоїть, ходить, сидить або лежить. Більш того, сенсор працює навіть після прання з порошком - канадські інженери випрали футболку 20 разів, і навіть після цього вона продовжувала функціонувати

Продуктивно працює у цьому напрямку і італійська компанія Smartex. У тканину свого одягу тут вживляють крихітні сенсори, які реєструють інформацію про рухи і про позу тіла власника, а також про показники життєво важливих функцій його організму - подих, частоту серцевих скорочень, температуру різних ділянок тіла. Всі ці дані можна аналізувати дистанційно, завдяки вбудованим GPRS-передавачам.