Американська компанія імплантує своїм співробітникам RFID-чіпи

Компанія 32M (Three Square Market), постачальник вендінгових автоматів з закусками, оголосила про можливість імплантації RFID-міток своїм співробітникам. Генеральний директор компанії Тодд Уестбі (Todd Westby) підкреслює, що імплантація буде проводитися тільки за бажанням самого працівника. Однак керівництво фірми передбачає, що встановити чіп погодяться як мінімум 50 з 85 співробітників. Імплантація кожного чіпа обійдеться компанії в 300 доларів.

Імплант виглядає як тонка трубка розміром трохи білше за рисове зернятко. Він імплантується в долоню за допомогою ін’єкції. Всередині трубки знаходиться RFID-мітка, аналогічна тим, що використовуються в банківських і транспортних картах. Такі мітки складаються з двох основних елементів. Перший - інтегральна схема для зберігання і обробки інформації і модулювання радіочастотного сигналу, другий - антена, яка передає і приймає сигнал.

Такі мітки активно використовуються по всьому світу, в тому числі і в особистих картках-ключах, які видаються співробітникам офісів. За допомогою карти співробітник отримує доступ до офісної оргтехніки, ліфтів і приміщень, що замикаються. Також такими картами можна оплачувати проїзд в громадському транспорті та покупки. До речі, на сайті card-ua.com можна замовити різного типу RFID-носії, пластикові картки, а також інші системи контролю доступу.

Чіпи компанії 32М оснащені тими ж функціями. Їх єдина відмінність від звичних карт - імплантація в організм співробітника.

За технічну сторону проекту відповідає шведська компанія Biohax. Раніше її фахівці забезпечили такими чіпами декількох співробітників стокгольмського технопарку Epicenter. Це перше масштабне застосування імплантованих RFID-міток, до цього їх імплантували собі в основному ентузіасти-біохакери.
 
Імплантація RFID-міток безпечна: це підтверджує багаторічне використання подібних чіпів для домашніх тварин. Сумніви у експертів викликає в основному етична сторона питання. Технологія RFID дозволить компанії відслідковувати переміщення і покупки співробітників, в тому числі і в неробочий час. Також керівництву будуть доступні дані про статистику витрат. Як компанія буде використовувати цю інформацію, невідомо. Можливо, застосування RFID-технології компаніями потребують розробки спеціальних норм законодавства, що захищають персональну інформацію власника чіпа.
 
Раніше американське оборонне дослідницьке агентство DARPA запропонувало імплантувати в мозок військових контролери для дистанційного керування роботами.