Як вибрати сонцезахисні окуляри, щоб не “вбити” очі

Літо вже в самому розпалі: куплені квитки в тропічні країни, валізи забиті купальниками і пляшечками кремів з SPF-фактором, а серця готові до свіжих вражень і яскравих емоцій. Де б ви не проводили теплі місяці - на морі, на дачі або в місті, - не забудьте про сонцезахисні окуляри!

Темні окуляри - не тільки важлива деталь пляжного образу. Вони захищають очі від шкідливого ультрафіолетового випромінювання. Воно пошкоджує сітківку, що з часом може призвести до катаракти, запалення рогівки та інших захворювань, не кажучи вже про зморшки і пігментні плями - прямий наслідок впливу УФ-променів на ніжну область навколо очей. Ми підготували кілька порад про те, як захистити зір і шкіру навколо очей від літнього сонця.

Куди відправиться за покупкою

Хороша продукція продається тільки в спеціалізованих магазинах або салонах, таких як http://o4ki.kiev.ua. У них існує контроль товару, а всі окуляри - сертифіковані. Ні в якому разі не можна купувати окуляри на ринках або у вуличних торговців, незважаючи на привабливі дизайн і ціну. Така продукція кустарно виготовляється, частіше за все, в Китаї на дешевому обладнанні. При її виробництві використовуються дешеві і неякісні матеріали.

Зверніть увагу на якість лінз

Як правило, сонячні окуляри вибирають по оправі, прагнучи відтворити вподобаний образ з журналу, фільму або власної фантазії. Але набагато важливіше звернути увагу на якість лінз. Звичайні затемнені окуляри знижують інтенсивність сонячного світла, але пропускають шкідливе ультрафіолетове. УФ-промені в ще більшій кількості потрапляють на сітківку, коли зіниці розширені (це відбувається, тому що очі знаходяться в тіні, яку створюють темні окуляри). Тому при покупці обов’язково переконайся, що у лінз є фактор захисту.

Враховуйте SPF і стійкість лінз

У лінз є така ж градація факторів захисту, як і у сонцезахисних кремів. Рекомендується вибирати окуляри з індексом не нижче E-SPF 25. Вибирайте лінзи зі спеціальним покриттям, що захищає від подряпин. Краще, якщо вони будуть брудо-, пило- і водовідштовхувальними, щоб бризки і пісок не заважали насолоджуватися літнім сонцем. Пам’ятайте, що шкідливі УФ-промені проникають крізь хмари, тому не залишайте окуляри вдома навіть в похмуру погоду.

Не забудте додаткові аксесуари

Крім окулярів, варто придбати капелюха з широкими полями. Головний убір рятує від сонця в усіх його агресивних проявах, захищаючи від сонячного удару і ультрафіолетового випромінювання.

Орієнтуйтеся на свій зір

Якщо у вас є проблеми із зором, підходити до вибору окулярів потрібно особливо ретельно. Зверніть увагу на окуляри з фотохромними лінзами, наприклад Crizal Transitions, які змінюють рівень затемнення в залежності від освітлення. У приміщенні це звичайні окуляри для корекції зору, на вулиці ж лінзи за лічені секунди затемняются - рівно настільки, наскільки це необхідно. У такому вигляді вони пропускають менше сонячного світла, полегшуючи навантаження на очі, і повністю блокують найбільш небезпечні для них УФ-промені типів А і В. При цьому зображення залишається контрастним.

Таким чином, вам не доведеться брати у відпустку дві пари окулярів і кожен раз вибирати між захистом від ультрафіолету і корекцією зору: універсальні фотохромні лінзи успішно справляються з обома завданнями. Крім того, вони оберігають очі навіть від променів, відбитих від внутрішньої поверхні лінзи.