Сонячний автомобіль Sono Sion

Невелика німецька компанія Sono Motors розробила бюджетний електромобіль на сонячних батареях, серійне виробництво якого стартує вже в 2019 році.

Три інженера з Мюнхена займалися розробкою доступного електромобіля на сонячних батареях протягом трьох років. Кошти на інженерно-конструкторські роботи німці залучили за допомогою популярної краудфандінгової кампанії Кікстартер, зібравши за кілька місяців понад 600 тисяч євро на будівництво першого ходового прототипу і його випробування.

В результаті получився електромобіль під назвою Sion, обладнаний сонячними панелями. Всього на компактному кузові вдалося розмістити 330 фотоелементів, захищених від механічного впливу і несприятливих умов навколишнього середовища тонким полікарбонатним покриттям. До речі, якщо вам потрібне надійне захисне покриття і поліровка авто, найраще з цим завданням упораються досвідчений персонал компанії ”Чисто & Конкретно”.

Сонячні батареї самі по собі здатні забезпечити Sion запас ходу в 30 кілометрів. Sono Motors планували випускати «сонячний» електромобіль з двома варіантами акумуляторних батарей - ємністю 14,4 і 30 кВт⋅год.

У першому випадку запас ходу становив близько 100 кілометрів, а в другому - вже 250 кілометрів. Однак від «молодшої» версії вирішено відмовитися - попередні замовлення клієнтів надходили тільки на «старшу» модель. За допомогою системи швидкої зарядки батареї електрокара можна зарядити від розетки на 80% всього за 40 хвилин. Втім, акумулятор можна зарядити і з допомогою сонячних батарей - всього за вісім годин.

Екологічності цьому унікальному електромобілю додає ще одна цікава “фішка”: на центральній панелі розташований незвичайний салонний фільтр на основі ... моху. Як заявляють розробники, мох фільтрує до 20% дрібних частинок пилу і заодно підтримує необхідний рівень вологості в салоні. А ще тут передбачено 10-дюймовий сенсорний екран для управління багатьма функціями машини.

Sion буде продаватися в Європі з 2019 року за ціною всього 16 тисяч євро, але у вартість не включена батарея: за неї потрібно доплатити ще 4000, або оформити оренду. Крім Європи, Sono Motors збирається продавати свою розробку і в США. Якщо стартап з Мюнхена виявиться успішним, то підвищиться шанс на втілення в життя інших схожих проектів - EVX Immortus і Lightyear One.