У Словенії з’явився перший в світі мультимедійний молильний пам’ятник

Компанія зі Словенії Bioenergija розробила перші в світі надгробні плити з 48-дюймовими екранами, що дозволяють розміщувати і демонструвати відео, зображення і цифровий контент, повідомляє агентство Рейтер.

производитель памятников для надгробья

“Крім імені та прізвища покійного екрани на надгробках дозволяють вивести додаткову інформацію, можна навіть, якщо хочеться, написати цілу повість про життя і діяння покійника. Ви можете завантажити туди зображення або фільм”, - цитує агентство главу компанії Сасо Радовановіч.

За словами Радовановіч, сенсорний екран розпізнає присутність людини, і коли поруч з надгробком нікого немає, на екрані показані лише ім’я покійного і дати його життя. “Це заощаджує енергію та захищає сам екран, дозволяючи тим самим продовжити період його служби”, - додав він. Повідомляється, що новий тип надгробків є водонепроникним і захищений від дій вандалів, а живиться за допомогою сонячної батареї

Як повідомляє агентство, новий тип надгробних плит був створений спільно з професором в області комп’ютерної техніки Університету Марібор Міланом Зорманом. Він пояснив, що в даний час фахівці працюють над додатком для смартфона, який в подальшому збільшить інтерактивність надгробків.

“Ми хочемо вивести звук в навушники, приєднані до мобільного телефону, на якому буде встановлено цю програму. Відвідувачі зможуть прослухати передачу, яка транслює відеозапис”, - заявив професор. Таким чином, на кладовищі збережеться тиша.

Як повідомив Радовановіч, компанія вже отримала кілька замовлень даного продукту, кожен з яких обійдеться замовнику в суму близько 3 тисячі євро.

“Зараз надгробні написи дуже короткі і про покійного надають лише основні дані, - вважають автори винаходу, - тоді як цифрова епоха дає величезну кількість нових можливостей і за життя і після смерті”. Творці пам’ятника XXI століття впевнені, що своїм дітищем вони не тільки наблизили майбутнє, а й допомогли деяким людям зберегти в пам’яті пов’язане з їх родичами минуле.

“Цифровий надгробний пам’ятник, - впевнені вони, - набагато інформативніший мармурової плити і допоможе згадати безліч приємних моментів, пов’язаних з минулим людини”.