Rolls-Royce Phantom V Джона Леннона: психоделічний лімузин легендарного музиканта

У доробку компанії Rolls-Royce не так і багато кольорів кузова. Та й замовники воліють строгі кольори - кому потрібен яскраво-червоний «Фантом»? Хоча і таке зустрічається. Інша справа, що під замовлення можна розмалювати «Роллс» в будь-який колір. А найоригінальніша «розмальовка» всіх часів - це унікальний психоделічний лімузин Джона Леннона.

Новенький Rolls-Royce Phantom V був доставлений Джону Вінстону Леннону 3 червня 1965 року. Музиканту не виповнилося ще й 25 років, «Бітли» були в зеніті слави, учасники колективу купалися в грошах і загальносвітовій любові. У своїй першій офіційній біографії Леннон писав: «Я завжди хотів бути ексцентричним мільйонером», і у випадку з «Роллс-Ройсом» це йому цілком вдалося!

10 червня 1965 Леннон отримав супровідні документи, і «Фантом V» з номерними знаками FJB111C став власністю головного «бітла». Сам він водив виключно погано і майже завжди користувався послугами шофера. Машину використовували в тому числі в рекламних цілях. На ній група їздила на прем’єру фільму Help! (1965) і на зустріч з королевою в 1966-му. У «Роллса» був лише один недолік - він був чорним.

Уже з наступного року Леннон став переробляти машину. Сидіння змінилося на двоспальне ліжко, з’явилися телевізор, телефон і холодильник, нова аудіосистема і тоноване скло. Цікаво, що Леннон став першою людиною в Великобританії, яка мала автомобіль з тонуванням скла. При цьому Джон реально експлуатував машину - вона не стояла в гаражі, а постійно їздила. На ній він відправився на зйомки в Іспанію, наприклад.

А на початку 1967 році Рінго Старр запропонував Леннону перефарбувати машину в психоделічні кольори. Джон подумав, що це чудова ідея, і вже через місяць машина придбала свій нинішній вигляд. Фарбувала її група голландських художників, відома як The Fool. Коштувало перефарбування $ 4200.

Машину постійно почали переслідувати фотографи - заради неї самої, а не заради зіркових пасажирів. Якось одна жінка напала на Леннона з парасолькою, викрикаючи: «Як ви могли зробити таке з «Роллс-Ройсом»!

До слова кажучи, у Леннона був ще один «Роллс», білий, над кольором якого він не “знущався”.

Коли Леннон переїхав в США, з ним океан перетнув і «Роллс-Ройс». Там він іноді позичав машину колегам, в тому числі «Роллінг Стоунз» і Бобу Ділану. А в 1977 році Леннон подарував автомобіль державі в рахунок своїх податкових боргів (близько $ 250 000). Машина експонувалася в Національному музеї дизайну Купер-Хьюітт до 1985-го, після чого була продана з аукціону за 2,3 мільйона доларів - на той момент це був найдорожчий автомобіль у світі. Згодом він з’являвся на ряді виставок і автошоу, але в постійну експозицію будь-якого музею так ніколи більше й не входив.

Компания GetTransfer предлагает на выгодных условия услуги трансфера между вокзалами, аэропортами, отелями, городами, а также аренду автомобилей любого класса с водителями. Расчитать стоимость трансфера, ознакомиться с парком машин, зделать заказ можно в режиме онлайн непосредственно на сайте компании.