Чим будемо голитися завтра? Дослідний центр компанії Gillette в Редінзі

Про що думають серйозні люди в білих халатах, обтяжені могутніми знаннями в області біології, фізики, геометрії, і які працюють в дослідницькому центрі однієї з найвідоміших компаній світу? Вони денно і нощно розмірковують про гладкість щік, ідеальні форми борід і вус, акуратні бакенбарди і бездоганні лінії бікіні.

Интернет-магазин britvamag.com.ua предлагает полезные наборы для бритья разной комплектации и ценовой категории. Здесь представлены только качественные оригинальные изделия ведущих мировых брендов по наилучшей в Украине стоимости.

Будівля дослідного центру компанії Gillette в Редінзі неподалік від Лондона охороняється, як Форт-Нокс.

«Люди завжди дивуються, що моя єдина сфера діяльності - наука про гоління», - каже Грем Сіммс, колишній розробник бойових ракет, що присвятив останні 20 років винаходам інструментів для гоління. Тим часом ось уже понад півстоліття дослідний центр в Редінзі задає тон в науці про гоління.

Кожен день в будівлю лабораторії приходять люди зі спеціальними пропусками. Вони проходять в приміщення відповідно до свого рівня допуску, займають місце перед дзеркалом і голяться. Це їхня основна робота. Спеціальні високошвидкісні камери фіксують кожен їхній рух в декількох ракурсах. Вчені збирають статистичну інформацію про способи і результати гоління різними інструментами. Поголившись, сотні випробовуваних заповнюють нескінченні анкети, відповідаючи на десятки питань.

Поверхом нижче новітні лазерні 3D-принтери перетворюють рідкий пластик в бритвені верстати різних конфігурацій. За одну ніч машини виробляють кілька нових моделей бритв. І все повторюється заново: тести, камери, анкети, статистика. Це нескінченний рух має перед собою тільки одну мету: створити ідеальний для гоління комплекс, зробивши догляд за обличчям та тілом максимально простим і ефективним.


Три добре, а п’ять краще

Колись для догляду за рослинністю на обличчі чоловікам вистачало всього одного леза. Сьогодні провідні виробники наполягають на використанні не менше чотирьох ріжучих елементів. За цією цифрою стоять серйозні наукові дослідження. Коли перше лезо зрізає волосся, воно злегка (на кілька нанометрів) витягує його з фолікули, залишаючи роботу для наступного леза. В результаті кілька лез обрізають щетину буквально під поверхнею шкіри.

Вимірювання показали, що чоловіки прикладають до бритви зусилля від 500 г до 1,5 кг. Далеко не всі в курсі, що для гладкого гоління зовсім не обов’язково тиснути на верстат. Навпаки, тиск лише шкодить шкірі і сприяє роздратуванню. Кілограмове зусилля, як у випадку з єдиним лезом, може привести до серйозних пошкоджень аж до порізів. Те ж зусилля, розподілене по п’яти лезах, робить дотик до щоки ледь помітним, а результат гоління - бездоганним.

Гоління Gillette Fusion Phantom включає п’ять ультратонких лез PowerGlide (виключаючи додаткове лезо-тріммер для догляду за бакенбардами, вусами і бородою). Вони розташовані на 30% ближче один до одного, ніж леза бритви попереднього покоління Mach3.

Чи означає це, що в майбутньому ми побачимо бритву з сімома або десятьма лезами? Можливо, якщо виробники знайдуть спосіб розмістити їх на тій же малій площі, - тільки так тиск на шкіру може зменшитися. Ширина просвіту між лезами дуже важлива. З одного боку, між лезами формуються хвилеподібні нерівності шкіри. Чим ближче розташовані леза, тим менше висота цих опуклостей, а значить, менший шанс пошкодження шкіри. З іншого боку, від відстані між лезами залежить видалення зрізаного волосся і чистота бритви. Так що на сьогоднішній день п’ять лез - це оптимальне число.


Проти шерсті

Рух бритви проти росту волосся дає найбільш чисте гоління, проте це єдина перевага даного способу. Гоління «проти шерсті» - найпоширеніша причина роздратування і опіків. Рухаючись проти зростання щетини, ніж сильно згинає кожен волосок. Зачепившись за волосся, лезо тягне його, подразнюючи нервові закінчення. Нарешті волосся ламається, і замість рівного зрізу на ньому залишається грубий розрив - бажаний будинок для бактерій. Щоб уникнути цього, слід вести бритву уздовж росту волосся. Останній «чистової» прохід можна зробити в поперечному напрямку, але ні в якому разі не «проти шерсті».

Саме вістря леза має товщину всього в декілька сотень атомних шарів (25 нм). Лезо Gillette Fusion Phantom значно тонше і гостріше, ніж хірургічний скальпель. Щоб зберегти прийнятну міцність леза, основу з нержавіючої сталі покривають зміцнюючим алмазоподібним вуглецевим і антикорозійним хромовим покриттям. Зовнішнє покриття забезпечує також низький коефіцієнт тертя.