Як вибрати надійного і професійного митного брокера?

Майже всі бізнесмени, які займаються зовнішньо-економічною діяльністю, при переміщенні товару через кордони не займаються митним оформленням самостійно. Для цих цілей вони користуються послугами митного брокера. Це юридична особа (найчастіше, невелика фірма) в обов'язки якої, власне, і входить митне оформлення вантажів.

Зазвичай клієнти вибирають свого митного брокера за рекомендацією знайомих і партнерів або по оптимальному співвідношенню “ціна / терміни”, провівши моніторинг ринку митних послуг в своєму регіоні. Модель хороша, але підходить для вибору виконавця, який працює зі стандартним продуктом / процесом. А якщо мова йде про таке розмаїтті варіантів, яке визначається кількістю країн на карті світу, помножених на асортимент товарів, які в них виробляються, і міст, в які ці товари доставляються?

Додайте сюди той факт, що бізнес митних представників крім власне брокера і його клієнта неминуче задіє безліч інших осіб: митні та податкові органи, експедитори та перевізники, склади, органи сертифікації, банки, і тому у цій сфері все дуже залежить від «людського фактора».

І ось тепер стає зрозуміло, що для клієнта, який не хоче ризикувати своїм товаром, найважливішим є досвід, варіативність інструментів і стратегічне бачення виконавця, який здійснює митне оформлення та доставку його товару.

Митне оформлення - сфера досить тонка, в якій успішне завершення проекту замовника часто стикається з цим ризиком у силу недосвідченості брокера.

У цьому сенсі митні брокери схожі на юристів і фінансистів. Професіоналізм в цих сферах є запорукою надійності брокера і передбачуваності результату для клієнта. Отож, якщо вам потрібні дійсно професіонали, то тут http://friedman.com.ua/services/razresh-docs/certification-state/podgotovka-i-registracija-o-sootvetstvii-157/ ознайомтесь з діяльністю компанії “ФРИДМАН -Украина”.

Що ж в першу чергу має сенс з’ясувати клієнту про компанію, якій він планує доручити митне оформлення і доставку своїх вантажів?

Пропонуємо чек-лист клієнта для оцінки митного брокера:

- Чи має брокер власну свідоцтво (ліцензію) митного брокера або працює «під печаткою» іншого ліцензованого брокера?

- Чи може брокер надати достовірну інформацію про обсяги та історії його митного декларування?

- Чи поєднує брокер діяльність по митному оформленню з логістикою / доставкою оформлюється вантажу, або ж ці послуги надає інша компанія?

- Які вантажі доводилося перевозити і розмитнювати брокеру?

- З якими транспортними напрямками йому доводилося працювати?

- Як він оформляє витратні документи?

- Які гарантії збереження вантажу, термінів доставки і передбачуваності витрат клієнта?

- Чи знайомий брокер зі специфікою роботи в конкретному регіоні митного оформлення?

Ще одним важливим критерієм вибору виконавця є особисте враження клієнта або рекомендателя про роботу виконавця.