Інтернет без серверів: чи можливе таке?

Структура інтернету - на рідкість консервативна штука: за весь час існування світової павутини принципових змін в ній була мізерна кількість. Європейські вчені за участю фахівців з Кембриджського університету працюють над проектом під назвою Pursuit, завдання якого ці самі зміни привнести.

Pursuit ставить завдання позбутися серверів і побудувати інтернет, який би працював за принципом сучасних пірінгових мереж - європейські дослідники впевнені, що зробити це не тільки можливо, але й необхідно. На думку проектувальників Pursuit Internet, нове рішення буде більш інтелектуальною та соціально-орієнтованою системою, в якій користувачі зможуть отримувати інформацію без необхідності безпосереднього доступу до серверів, де вона спочатку зберігається.

Зрештою, це дозволить суттєво заощадити кошти, адже відомо, що сучасні потужні сервери - задоволення досить дороговартісне. Втім, на https://servak.com.ua/ можна вигідно придбати функціональні бу сервери, причому з гарантією якості.

Технологія Pursuit буде нагадувати принципи роботи сучасних торрент-трекерів або p2p-мереж: дані передаються не з центрального джерела (сервера), а від одного користувача до іншого. У баченні Pursuit, приватні персональні комп’ютери повинні обслуговувати інших користувачів, зберігаючи при цьому контент цілком або його фрагменти.

Головними перевагами подібної архітектури є більш висока швидкість обміну інформацією і більш висока надійність - при Pursuit практично виключається ситуація збою серверних точок через перевантаження. На сьогоднішній день, якщо частота запитів користувачів перевищує можливості мережі, як правило, відбувається перевантаження і, відповідно, відмова серверів. В системі Pursuit таке навантаження розподіляється по всій мережі, тому страхувальний принцип практично виключає проблему.

Старший дослідник комп’ютерній лабораторії Кембриджського університету і технічний менеджер Pursuit, доктор Дірк Тросен (Dirk Trossen), не сумнівається в стабільності «нового» інтернету: «Вся система стає більш стійкою. Необхідність створення чогось в цьому роді стає все більш нагальною у міру того, як ми записуємо і вивантажуємо онлайн дедалі більше інформації ». При цьому така система дозволяє користувачам контролювати, хто звертається за їх даними, що майже повністю змінює правила гри для зловмисників і Великого Брата, яким буде набагато складніше не виявити себе.

Оскільки місце зберігання даних вже не матиме значення, звичні адреси інформації URL (Uniform Resource Identifiers) будуть замінені на саму інформацію URI (Uniform Resource Identifiers). Дірк Тросен вважає існуючу нині систему пошуку не більше, ніж нав’язаним і невиправданим механізмом: «Єдина причина, по якій ми досі користуємося веб-адресами пов’язана з тим, що творці мережі колись вважали, що це нам необхідно. Але, насправді, нам потрібен вміст і інформація».