Сайт знайомств Ashley Madison виплатить клієнтам в США понад $ 11 млн.

Компанія Ruby Life Inc, якій належить зломаний хакерами в липні 2015 року сайт знайомств Ashley Madison, виплатить своїм клієнтам в США понад $ 11 млн. Про це повідомила газета The Guardian.

Нагадаємо, підрив хакерами баз даних сайту, який містив близько 37 мільйонів імен користувачів, приніс трагічні наслідки: численні розлучення, публічні скандали, а поліція повідомила навіть про два випадки самогубства, що призвели до оприлюднення улаштовуваної інформації. Після цього було пред’явлено груповий позов в США з обвинуваченнями у заподіянні морального збитку. За кілька днів до цього проти власників сайту було висунуто колективний позов в Канаді на загальну суму $ 578 млн.

Ashley Madison: історія скандалу

«Мені остогидли стосунки з моїм чоловіком», «Я хотіла знову відчути себе сексуальною», «Я люблю секс і отримую задоволення від різних речей» - так відповідають жінки на питання про те, чому вони проводять час на сайті Ashley Madison - другому по популярності у світі сервисі знайомств зі слоганом «Життя коротке. Заведи інтрижку».

Це, посуті, служба знайомств, фішка її в тому, що вона призначена не для тих, хто одинокий, а для тих, хто вже знаходиться у відносинах, а тому, природно, не може дозволити собі розкіш познайомитися як всі, тобто відкрито, в соцмережах, для прикладу.

Послуги платні і недорогі. Ashley Madison входив до двадцятки найбільш відвідуваних сайтів для дорослих і приймав більше ста мільйонів відвідувачів на місяць. Могло бути і більше, але не в усіх країнах такий сервіс вітається. Наприклад, в Сингапур АМ не пустили, визнавши його як таким, що не поважає сімейні цінності.

Клієнтами Ashley Madison є більше 30 мільйонів чоловік - і кожен з них ризикує бути розкритий, тому що бази даних сервісу викрадаються невідомими. В загальних рисах 2 роки тому сталося наступне: певні зловмисники зламали сервери AM і викрадали все, що там лежало - а це, зокрема, імена, номери кредиток і транзакцій, домашні адреси та телефони, переписка, специфічна інформація у вигляді сексуальних фантазій тощо. Про взломовників відома тільки назва The Impact Team, та вимога: негайно зупинити Ashley Madison та ще один сайт, що належить цій компанії.

Вимога не була задоволена, в період з 18 по 20 липня 2015 року в мережу викинули дані про декілька тисяч чоловік, в тому числі і тих, хто спеціально заплатив Ashley Madison за видалення своїх аккаунтів. Далі хакери розголосили вкрадені дані вже в повному обсязі: 60 Гб інформації про користувачів і декілька траншів,  вихідні коди програмного забезпечення, внутрішні документи компанії, тощо.

Що потом почалось - легко уявити! Першими “збісились” ЗМІ, і це зрозуміло: адже в базі Ashley Madison можна було знайти відомих політиків, великих бізнесменів, зірок шоу-бізнесу.

Далі до розборок вкрадених матеріалів під’єдналися прості користувачі. Скориставшись одним з численних веб-сервісів і мобільних додатків, будь-який бажаючий міг перевірити, чи не знаходиться і його половинка в базі AM (хочеш, по-імені, хочеш, за адресою електронною поштою, але краще всього по номеру телефону, звичайно). А потім в гру вступили різного роду шантажисти-вимагачі. За адресами з бази Ешлі Мадісон розсилаються і розсилюються тисячі листів з однією й тією ж погрозою: заплати або про все дізнаються близкі.

читать далее