Honda запатентувала сенсорне скло для автомобілів

Японська компанія Honda нещодавно отримала патент на сенсорні затемнені автомобільні вікна. Документ видало Бюро по патентах і товарних знаків США. Відповідно до патенту, управляти ступенем і видами затемнення вікна можна буде декількома жестами, схожими на ті, за допомогою яких користувачі керують звичайними смартфонами.

Сьогодні деякі автовиробники вже випускають електрохромні вікна для автомобілів. Вони можуть автоматично затемнюватися в залежності від освітлення. Затемненням можна керувати і вручну за допомогою клавіш в салоні. У багатьох сучасних автомобілях також використовуються затемнені дзеркала заднього виду - вони приглушують відображення фар машин, що слідують позаду.

Запатентоване компанією Honda вікно істотно відрізняється від уже існуючих електрохромних вікон. Останні складаються з декількох тонких шарів скла, що перемежовуються електрохромними або рідкокристалічними плівками. Затемнені шари в «розумному» склі Honda передбачається робити з безлічі невеликих елементів, кожним з яких можна буде управляти індивідуально.

Вікно також отримає сенсорний шар по всій поверхні з боку салону автомобіля. Контролер цього сенсорного шару зможе обробляти різні жести. Наприклад, якщо користувач в будь-якій області вікна проведе пальцем зверху вниз, вікно почне затемнюватися слідом за рухом пальця. Зовні цей ефект нагадує шторку, що опускається, причому її можна довести до будь-якого місця на склі.

Ступінь затемнення опущеною «шторкою» можна буде регулювати, проводячи по склу пальцем зліва направо або справа наліво. Якщо вести пальцем вліво, вікно стане світлішим, якщо вправо - темніше. Якщо вікно затемнено повністю і на нього в будь-якому місці поставити два зведених разом пальця, а потім розвести їх, то в затемненні з’явиться кругла прозора область. Її розмір також можна регулювати пальцями.

Інші подробиці про нове «розумне» скло не уточнюються. Відповідно до патенту японської компанії, «розумними» передбачається виготовляти вітрове і бічне скло автомобілів.  До речі, на vitavto.kiev.ua/services/zaschita-kuzova-plenkoy можна замовити замовити поклейку автомобіля захисною плівкою, що суттєво підвищить рівень захисту вашого авто від зовнішніх фізичних пошкоджень.

Варто зазначити, що затемнені електрохромні скла сьогодні встановлюються на спортивні автомобілі Ferrari 575M Superamerica, а також деякі моделі автомобілів Maybach. У пасажирському лайнері Boeing 787 Dreamliner електрохромні скла встановлені в ілюмінаторах. Регулювання їх затемнення замінює звичайні для літаків шторки.

Ця технологія рахується досить перспективною, і все більше компаній планують запроваджувати і вдосконалювати її як на автомобілях, так і в інших сферах, наприклад при реалізації різних проектів “розумних” будинків.