Оформляємо дизайн саду за допомогою перголи

Садова ділянку, в якій немає перголи, багато втрачає. По-перше, вона функціональна. Пергола може стати переходом з однієї частини саду іншу. Вона відгороджує від сторонніх поглядів, зорово розмежовує простір, створює тінь. По-друге, вона незрівнянно красива і оригінальна, коли постає розкішним шатром з кучерявих і ампельних рослин.

Пергола від латинського pergola - навіс, прибудова. Але це аж ніяк не потужний навіс, і не капітальна прибудова. Пергола може бути як окремою спорудою, так і частиною будівлі. Пергола легка і витончена, обплетена рослинами, і все це разом служить своєрідним захисним екраном від сонця і вітру. Зовні пергола нагадує недобудоване приміщення - кілька стійок підтримують нічим не покритий гратчастий дах. Однак більше нічого і не потрібно: між стійками натягають дріт або набивають шпалі, якими піднімаються в’юнкі рослини, що утворюють зелені стіни.

Конструктивно пергола являє собою ряд поставлених одна за одною арок, рам або парних стовпів, перев’язаних зверху латами. А під цією аркадою розміщується місце для відпочинку. Особливо популярні дерев’яні перголи - з дерев’яними стовпами-опорами і дерев’яною латами, а також змішані - з металевими або цегляними опорами і дерев’яною решіткою. Взагалі, кращим будівельним матеріалом для саду традиційно вважається дерево.

Найпростішу перголу можна зібрати з двох пар вкопаних вертикально в землю жердин, які зверху з’єднані поздовжніми перекладинами з жердин з дощатими підкосами. Поперек укладають настил (також з жердин, але тонший), який утворює подобу каркаса даху. Для стовпів підійдуть жердини діаметром 8 - 15 см, для каркаса близько 8 см. Між стійками і перекриттям можна натягнути синтетичні шнури або дріт для більшої опори в’юнким рослинам, які з часом розростуться в красивий зелений намет. Слід мати на увазі, що така пергола гармонійно впишеться в стиль ділянки, де в конструкції будинку і огорожі є деталі з жердин.

Перголи, розташовані на відкритій ділянці, повинні відрізнятися міцністю, оскільки під поривами вітру в’юнка зелень створює велике навантаження. В цьому випадку для каркаса зазвичай використовують бруси перетином від 100 х 100 до 150 х 250 мм, а для конструювання елементів даху вибирають більш тонкий погонаж. Всі пиломатеріали необхідно попередньо обробити захисними засобами від гниття.

Як відомо, лише суха деревина придатна для подальшого використання в якості будівельного матеріалу, виробництва меблів, підлогового покриття, інших виробів. А якщо вам потрібно якісно висушити ліс, раджу звернутися в компанію Greenstroy. Тут же можна недорого замовити сухий брус, столярну дошку, інші пиломатеріали, а також меблі