Бережіть зуби з дитинства: як вберегти молочні зуби від карієсу

Як і в багатьох інших питаннях, пов'язаних зі здоров'ям і розвитком дитини, щодо догляду за зубами є свої рекомендації і обмеження. Сьогодні, власне, і поговоримо саме про цю важливу тему. А заодно поділимося корисними порадами, як вберегти молочні зуби від карієсу.

Перші зуби: правила догляду

Для початку ще раз варто прояснити питання появи перших зубів. Зуби починають прорізатися у дітей на 4-5-й місяць після народження, при цьому батькам варто пам’ятати, що існуючі «терміни» досить умовні. Сьогодні знайдеться безліч різних таблиць з показниками, коли у малюка повинен з’явитися той чи інший зуб. Цей час досить умовний, оскільки використовуються усереднені дані. Якщо зуби почали прорізатися раніше або пізніше визначених термінів, не варто відразу «бити на сполох».

Коли і як чистити молочні зуби

За рекомендацією ВООЗ, починати чищення зубів рекомендується з самого початку їх появи. Для маленьких дітей треба використовувати спеціальну техніку: візьміть невеликий шматочок марлі і обмотайте її навколо вказівного пальця. Далі один раз в день рекомендується обробити зуби, проходячи по їх поверхні, таким чином прибираючи наліт.

Після року-півтора років можна привчати дитину до використання зубної щітки. При цьому найефективнішою методикою стане власний приклад батьків: діти в цьому віці охоче повторюють всі дії дорослих, так що при правильному підході можна легко привчити малюка із задоволенням чистити зуби. Зрозуміло, перший час цю «процедуру» навряд чи можна буде вважати повноцінним чищенням зубів, однак для підтримки гігієни ротової порожнини дитини цього буде достатньо.

Таким чином, починаючи з 1,5 років дитина може самостійно чистити зуби, використовуючи спеціальну зубну щітку з м’якою щетиною.

Також в допомогу батькам - спеціальні розчини, так звані «детектори нальоту», які показують, наскільки добре малюк почистив зуби. Під впливом рідини погано очищені ділянки забарвлюються в яскраво-синій колір. При цьому ви можете подати процес тестування у вигляді захоплюючої гри, прищеплюючи своєму чаду корисну звичку.

Корисне меню: режим антицукор

Раціон дитини є одним з найважливіших моментів в профілактиці утворення карієсу. Перше, що слід обмежити - кількість продуктів з великим вмістом цукру (таких, наприклад, як солодкі газовані напої і шоколад). Як правило, школярі молодших класів особливо люблять використовувати солодощі в якості перекусів, а іноді замінюють ними повноцінний обід.

Звичайно, нічого страшного і згубного для зубів не відбудеться, якщо дитина їсть солодке один або два рази на тиждень. Але якщо це повторюється щодня, а іноді і кілька разів в день, то це, без сумнівів, серйозний удар по здоров’ю зубів.

Дитячі стоматологи вкрай не рекомендують потурати дітям, керуючись тим, що вони люблять солодке. Адже надмірне вживання цукру веде не тільки до утворення карієсу, але і розвитку таких захворювань, як ожиріння і цукровий діабет. При цьому встановлювати категоричну заборону не потрібно: чи припустимо дозволяти дитині ласувати десертом один-два рази на тиждень. В такому випадку це дійсно буде приємним моментом, який дає особливе задоволення.

Перший прийом у стоматолога

Починаючи з двох років дитині рекомендується відвідувати стоматолога один раз в півроку. Причому особливо важливі саме перші кілька візитів, оскільки в цей час необхідно створити сприятливу атмосферу, закріплюючи в свідомості малюка, що стоматолог і стоматологічне крісло - це нестрашно.

Добре, якщо в ці перші два візити ніякого лікування не буде зовсім: завдання познайомити дитину зі стоматологом, пояснити правила догляду за зубами, зацікавити малюка і навіть пограти з ним. В результаті у дитини створюється позитивний асоціативний ряд як по відношенню до стоматолога, так і до всіх атрибутів огляду.

Щоби зубки вашої дитини завжди були здорові, регулярно відвідуйте дитячу стоматологічну клініку “МамаДентист”. Про найсучасніші методики лікування і досвідчених дипломованих спеціалістів детальніше можна дізнатися на сайті mamadentist.com, втім хочеться особливо відзначити унікальний підхід до маленьких пацієнтів, завдяки якому вони тут відчують приємну атмосферу комфорту, домашнього затишку, щирої турботи, і назавжди позбавляться остраху перед кріслом дантиста.