Автономне електропостачання на дачі: сонячна батарея VS генератор

Дуже часто доводиться чути думку, що застосовувати сонячні батареї недоцільно, що вони дорогі і не окупаються. Багато хто думає, що набагато легше поставити дизельний чи бензогенератор, який буде забезпечувати енергією ваш будинок. Давайте спробуємо розібратися і визначити плюси і мінуси застосування сонячних батарей.

Фотоелектрична сонячна батарея має практично необмежений термін служби (за 25-30 років їх продуктивність знижується на 10-20%). Вона не шумить, не продукує неприємного запаху, не вимагає палива, а це, погодьтесь - один з основних плюсів.

Якщо у вас є система електропостачання з сонячними батареями, то ви в умиротворенній тиші слухаєте спів пташок, милуєтеся своїми дітками, що граються в садку і не вдихаєте шкідливого СО2. Але головне - електроенергія цілодобово, а не тільки при роботі генератора, заведеного з 10-ї спроби, і який постійно гуркоче на «радість» Вам і сусідам.

У Вас завжди заряджений шуруповерт, телефон, камера тощо. Чи логічно скорочувати ресурс потужного генератора заради вироблення кількох ват?

Безсумнівний плюс цілодобового енергопостачання - це можливість установки сигналізації. Варіантів безліч. Від найпростішої автосигналізації до інтелектуального будинку з відеореєстратором, GSM - модулем, video on-line, і іншими «наворотами». Завдяки лише одній сонячна батарея потужністю 80-100 Вт ви маєте необхідне освітлення, і ще лишається трохи струму для невеликого телевізора, триммера, насосу для води. А якщо ви придбаєте фотоелектричну систему Solar Kerberos, то автоматично вирішиться питання гарячого водопостачання.

Монтаж обладнання простий і не вимагає особливих навиків. У сонячних батареях немає «механіки» (по суті, нема чому ламатися), застосовується загартоване надійне скло, здатне витримать будь-який град і вітер.

Більш того, досить практично і естетично використання сонячних батарей в якості покрівельного матеріалу. Крім вироблення електроенергії, відбувається часткове затінення і освітлення мансардного або горищного простору. Не кажучи вже про самодостатню альтанку з освітленням, фонтаном і мультимедійними «примочками».

Часто кажуть: - «Взимку сонця майже немає». По-перше, взимку споживання електроенергії можна знизити. Знімається питання з холодильником, саме він споживає левову частку електроенергії влітку. Ви не косите два рази в тиждень траву електротрімером, потужністю 750 Вт. Немає потреби щодня качати бочки води для поливу насосом потужністю 550 Вт. Так, збільшуються витрати на освітлення, але вони зазвичай набагато менше, ніж споживає холодильник або потужне електроустаткування.

Сонячна батарея, від світанку до заходу сонця, «мовчки» робить свою справу навіть в похмуру погоду. Хоча вироблення в похмуру погоду, природно, істотно нижче, ніж в сонячну. Але якщо Ви приїжджаєте на дачу взимку тільки на вихідні та свята, питання просто не виникає. Енергія встигає накопичитися в акумуляторах за час вашої відсутності.

Окрім того, чим нижче температура, тим вище ККД сонячної батареї. Ваше завдання - забезпечити відсутність снігу на сонячній батареї. Це робиться шляхом зміни кута установки сонячних панелей з «літнього» на «зимовий», який в наших широтах становить 70-80º до горизонту.

Отримати консультацію або купити обладнання можна в компанії ЕКО ЕНЕРГІЯ ® за адресою: м.Івано-Франківськ, вул.Гетьмана Мазепи, 72.