“Валеріан і місто тисячі планет” - кращий фільм Люка Бессона з часів “П’ятого елемента”

10 серпня розпочався прокат, напевно, найбільш ефектного блокбастера року «Валеріан і місто тисячі планет». Картина приголомшує своїм масштабом, чарує інопланетними світами, і захоплює строкатим гумором!

У центрі сюжету - пара спецагентів Валеріан і Лорелін. Вони мотаються по космосу, виконуючи спецзавдання уряду. За ілюмінатором - 2740 рік. Одне із завдань заводить головних героїв в місто тисячі планет, де живе 17 млн. істот з різних галактик. Всі вони мирно уживаються один з одним. Але раптом жителі однієї загадкової планети починають проявляти агресію. Спецагентам належить розібратися в цьому досить заплутаному конфлікті.

Цей фільм став найдорожчим європейським кінопроектом в історії. Левова частка його бюджету в 180 млн. доларів пішла на неосяжні спецефекти і графіку. Перегляд «Валеріана» нагадує прогулянку по парку атракціонів. Тут за кожним кроком глядачеві несподівано зустрінеться монстр або інопланетянин з неймовірною зовнішністю. Густе 3D обсипле об’ємними образами. А кожен третій-четвертий епізод затягне в якусь чергову погоню, бійку або ефектний проліт по космосу.

Головне достоїнство картини - її видовищність. Спеціально заради цього Люк Бессон навіть відкладав роботу над фільмом, чекаючи, поки технології нададуть достатньо можливостей, щоб оживити на широкому екрані фантастичні світи у всій своїй красі.

Сам Бессон років з десяти зачитувався легендарними коміксами про Валеріана і Лорелін, покладеними в основу фільму. А вперше він задумався про їх екранізацію, працюючи над «П’ятим елементом» (1997). Але тоді комп’ютерна графіка ще не дозволяла втілити всі сміливі задуми його фантазії.

Через десять років він повернувся до цього сюжету, виступивши одним з продюсерів анімаційного серіалу «Валеріан і Лорелін», з якого вийшло банальне аніме з дерев’яними персонажами, у них була однакова міміка і трафаретні рухи. Але Бессон продовжував чекати, коли технології дотягнуть до потрібного рівня, паралельно працюючи над сценарієм для цього фільму.

І коли перші варіанти скрипта вже були закінчені, настав 2009 рік, який привів на екрани великий і могутній «Аватар» Джеймса Кемерона. Цей фільм став переворотом у багатьох сферах, зокрема, змусивши Бессона в корені змінити щойно написаний ним сценарій «Валеріана». На його доопрацювання і зміну пішло ще близько шести років.

З огляду на величезну кількість витрачених на цей сценарій часу і сил, вражає, як багато спільного у нього з «Аватаром», на який «Валеріан» так сильно не хотів бути схожим.

Ця картина, між тим, зробила два серйозних відкриття: чарівна комп’ютерна графіка інопланетних світів і талант 24-річної актриси Кари Делевінь. Остання вже заявила про себе на весь світ як топ-модель. А з 2015-го почала з’являтися в епізодичних ролях ( «Пен: Подорож в Нетландію», «Загін самогубців» і т. Д.).

«Валеріан» ж став для неї першою головною роллю у великому кіно. Судячи з того, наскільки переконливо і ефектно вона тут зіграла, Делевінь ми побачимо ще в багатьох фільмах.