Майже розумний болт SmartBolt: крутиш рівно стільки, скільки потрібно

Кожен, хто любить працювати руками, знає, що недо- або перезатягнути болт - звичайнісінька справа. Щоб затягнути його рівно настільки, наскільки потрібно, рекомендується використовувати SmartBolt.

Болти SmartBolt створені, звичайно, не стільки для розвішування по стінах полиць, скільки для більш серйозних промислових і медичних завдань, де неправильно закріплений елемент може привести до серйозних проблем.

Працює і виглядає SmartBolts точно так, як і звичайний болт - тільки колірний індикатор на голівці змінює забарвлення залежно від щільності кріплення: червоний відповідає занадто слабкому вкручування, чорний означає, що ви перестаралися, зате зелений - саме те, що треба!

Вся «сіль» розумних болтів - всередині. Система колірної індикації DTI MicroIndicator влаштована вкрай просто. Усередині голівки захована герметична камера, одна із сторін якої є рухливий поршень, пов’язаний з поверхнею голівки. Камера заповнена спеціальною рідиною, забарвлення якої сильно залежить від товщини шару. При закручуванні поршень зменшує обсяг камери, здавлює рідину - і колір відбитого нею світла змінюється. Рівень дозволу досягає 0,15 см зміщення голівки щодо основи.

За обіцянкою виробників, на міцності болта система не позначиться. DTI MicroIndicator не має рухомих частин, і кожен такий SmartBolt прослужить не менше 20 років (що, втім, не надто багато для ряду кріплень). Вартість же майже “розумного” болта немаленька - від 21 $. Не знаю, чи знайдеться багато охочих придбати таку вартісну дрібничку, а ось ООО Антарес-Интер пропонує по досить доступній ціні якісні шпильки різьбові, болти, гайки, інші кріпильні вироби і метизи.

Дійсно, інколи щиро дивуєшся, як можна з абсолютно простої, тривіальної речі зробити дещо складне, і навіть містичне. Для прикладу, нещодавно умільці з Китаю винайшли таку штуку, як «чарівний» болт з гайкою, яка може самостійно розкручуватися. У чому секрет цього «вуличної магії» можна дізнатися з нового авторського відео, від одного з щасливчиків до якого це диво потрапило в руки.

Як це працює? Ні, це зовсім не магія. Насправді нічого складного в цьому пристрої немає, хоча він все одно на порядок складніший будь-якого іншого болта і гайки з будівельного магазину.

Звичайно ж, практичне застосування у даному випадку - річ другорядна. Так собі, чергова забавка, щоб здивувати оточуючих!