Як не потрапити на шахраїв при оренді квартири

Послуга аренди житла зараз користується досить значним попитом, особливо у великих містах. На жаль, і шахраї у цій сфері досить активні. Яким чином вони, здебільшого, обдурюють людей?

Звичайно, при наймі житла найкраще користуватися перевіреними сервісами, такими як https://house24.com.ua/ru/kiev/kvartiry/, втім не зайвим буде знати деякі найпоширеніші схеми, які використовують аферисти, щоб виманити у довірливих арендаторів гроші.

Схема 1: зняти квартиру, яка знаходиться в суборенді

Найпоширеніша схема, коли шахраї знімають подобово квартиру, роблять фото житла і виставляють їх на сайті з оголошеннями. А потім здають квартиру під виглядом власників в довгострокову оренду. Шахраї укладають фальшивий договір з орендарем і навіть можуть пред’явити документи на квартиру, також підроблені.

Аферисти часто просять заплатити за кілька місяців вперед, посилаючись на особисті причини. Ви підписуєте договір, платите гроші і заселяєтеся. А через кілька днів приходить справжній власник, який повідомляє, що житло здавалося на добу.

Схема 2: оплата за бронь

В інтернеті часто зустрічаються оголошення про здачу житла за зниженою ціною. При тому, квартира з хорошим ремонтом, знаходиться недалеко від метро, ​​з холодильником, пральною машиною, телевізором і всім, що потрібно для комфортного життя. Але це всього лише приманки.

На ділі виходить зовсім по-іншому. Зателефонувавши за вказаним номером, відповідає оператор і підтверджує інформацію з оголошення. Але перед оглядом житла потрібно приїхати в якийсь офіс. Там клієнт вибирає житло з цілого каталогу, а після навіть говорить по телефону з власником квартири.

Власник просить внести передоплату, наприклад, за перший місяць, посилаючись на те, що оголошення дуже популярне і вже є десятки бажаючих. А оскільки квартира здається дуже привабливою, клієнт платить і виїжджає за адресою.

А в реальності, дані, які надало агентство, виявляються “липовими”. Насправді такої адреси не існує або по ній проживає інша людина. У господаря телефон відключений, а в офісі знизують плечима.

Схема 3: зняти квартиру з ліжко-місцем

Ще один варіант афери - коли в квартирі здається ліжко-місце. При цьому, орендодавець запевняє, що там проживає чотири-п’ять чоловік. А за фактом виявляється, що там проживають 10-15 чоловік. Показують квартиру часто в денний час, коли всі мешканці на роботі. Шахраї беруть плату за місяць, а ввечері в квартиру приходять сусіди, яких не п’ять чоловік, а двадцять.

Схема 4: коли не варто залишати заставу

При оренді ізольованої квартири, котра закривається на ключ, потрібно платити заставу, яка гарантує власнику збереження його майна. Це найпоширеніший спосіб перестрахуватися в разі, якщо орендар щось зіпсує.

Шахраї часто використовують це правило в своїх схемах. При здачі кімнати в квартирі, де з вами будуть жити ще люди, орендар не зобов’язаний платити заставу, так як майно квартири можуть зіпсувати сусіди.

За схемою, орендар виплачує власнику заставу, заселяється в квартиру, а при виселенні не отримує заставу назад через, наприклад, зіпсованих шпалер або подряпин на меблях.

Як уберегтися від шахрайства:

- потрібно обов’язково перевіряти документи на квартиру перед тим, як зняти квартиру;

- договір укладати тільки з господарем квартири;

- перевіряти, чи підходять ключі до квартири, в якій ви перебуваєте;

- не довіряти оголошенням, в яких ціна сильно знижена, пропонується передоплата або оплата переказами;

- при оплаті просіть розписку, в якій будуть вказані паспортні дані орендодавця і точну адресу квартири;

- бажано укласти договір з власником квартири, в якому буде вказано кількість проживаючих осіб на житлоплощі;

- передоплату за кілька місяців варто вносити тільки, якщо ви повністю впевнені в орендодавці;

- якщо квартира числиться на кількох власників, то потрібно отримати письмову угоду від кожного з них;

- знаходіть в інтернеті «чорні списки» орендодавців;

- перед тим, як зняти квартиру, перевіряйте власника через Кабінеті цифрових сервісів Мін’юсту;

- оренда житла без посередників - не завжди безпечно. Краще звертатися в ріелторські агентства.