5 головних речей при виборі ділянки під будівництво будинку

Ви можете скільки завгодно мріяти про те, як будете будувати будинок, але якщо справа дійшла до першого практичного кроку - вибору ділянки під забудову, поверніться з небес на землю і оцінюйте ситуацію максимально тверезо.

Не орієнтуйтеся тільки на ціну і відчуття, копайте глибше! Потрібно замовити спеціалістів для визначення щільності грунту - geoburleader.kiev.ua, оцінити екологічну ситуацію, інфраструктуру, комунікації, тощо. А загалом у першу чергу звертайте увагу на 5 найважливіших речей.

Статус землі і можливість забудови

Вибирайте ділянку з юридичним статусом, який дозволяє вести будівництво на цій землі. Найкраще, якщо ділянка знаходиться на землі поселення і оформлена як земля під індивідуальне житлове будівництво. Дачне будівництво можливо і на ділянках сільгосппризначення, і в садовому товаритстві. Якщо призначення ділянки - особисте підсобне або селянсько-фермерське господарство, слід уточнити, чи можна будувати на цій землі.

Комунікації

Необхідні комунікації - це пристойна дорога (бажано, щоб її не «розвозило» навіть в жовтні і квітні), електрику або можливість його провести за не надто великі гроші, водопостачання. Дуже бажано - централізований вивіз сміття і туалет (септик). Якщо ділянка знаходиться в 150 метрах від водойми або ближче, готуйтеся до більш жорстких вимог СЕС щодо надійності септика: каналізація не повинна забруднювати воду.

Екологія

Уважно вивчіть район, де хочете побудувати будинок. Краще вибирати землю подалі від автотраси і виробництв. Великий плюс - багата рослинність, близькість лісу і водойми. Можете замовити хімічне дослідження грунту - воно дасть море інформації про те, як його використовували попередні власники.

Вода

Зверніть увагу на якість води. Дізнайтеся, як глибоко проходить водоносний горизонт. Чим глибше вода, тим вона чистіша, але риття колодязя або свердловини обійдеться вам дорожче з кожним зайвим метром. До речі, саме залягання води на значній глибині в товщі грунту може пояснювати занижену ціну ділянки.

Тип грунту

Тип грунту впливає на вибір фундаменту для майбутнього будинку. Грунт може бути глинистим, піщаним, скелястим, торф’яним - від цього залежить, чи потрібно класти в основу побудови монолітні плити або можна обійтися залізобетонними блоками. Так чи інакше будувати можна на будь-якому з тих грунтів, і будівельні фірми прекрасно з цим справляються.

Але найголовніше - відсутність поспіху. Вибирайте вдумливо, зосереджено, постарайтеся вивчити якомога більше варіантів. Порівнюйте не тільки ціну, яку ви заплатите продавцеві, а й ваші майбутні витрати - наприклад, на те, щоб провести комунікації. Приймайте рішення тільки після того, як ретельно зважите всі плюси і мінуси і обговоріть їх з близькими.