Готуй шубу влітку! Перевіряємо якість хутра

Літо в самому розпалі, втім саме зараз не завадить подбати про зимове вбрання. У багатьох магазинах відбуваються вигідні розпродажі шуб. Фасони і забарвлення - найрізноманітніші. Втім, як і якість.

Не гріє!

Хутро навчилися стригти, вискубувати, в’язати, обробляти лазером і перфорувати. Але ніякі вишукування дизайнерів не скасовують того факту, що шуба повинна зігрівати і бути зручною. Тому запам’ятайте:

Найтепліше - хутро оленя, єнотовидного собаки, бобра, куниці, соболя, нерпи, норки, ондатри, сімейства котячих, каракуля, каракульчі. Причому від морозів краще захищають шуби з шкурок самців, а ось самки більш холодні і дорожчі. Далі йдуть: кролик, козлик, бабак, горностай.
 
Найважче - хутро вовка, єнота, соболя, видри, бобра, песця, каракуля; легше - норки, кролика, нутрії, ондатри, білки, тхора; найлегші - щипаний бобер, шиншила, каракуль, хутро зайця.
 
Найпрактичніше - хутро видри (прослужить 20 сезонів), річкового бобра (18 сезонів), морського котика (17 сезонів). Хутру водоплавних не страшний мокрий сніг, тому вони і носяться довше. Якісна шуба з норки проживе 10 років, з куниці, голубого песця і каракулю - 7, лисиці, нутрії - 5, білки, бабака - 4, каракуль - 2-3, кролика, козлика, зайця - 2 сезони. Щипані і фарбовані хутра - дорожчі, але менш довговічні, а стрижені - більш практичні.

Волосок до волоска

Щоб придбати хороший якісний виріб, клікайте сюди меховой салон в Киеве, адже в «FIRST LADY» цінують своєю репутацією, і тут ви зможете придбати шуби і інші хутрові вироби тільки найвищого гатунку. А взагалі, у процесі придбання таких дороговартісних речей, слід керуватися кількома простими правилами:

- Щоб перевірити якість хутра, струсіть шубу - хутро повинне видавати тихе шелестіння. Якщо звук гучний - матеріал відволожився.

- Потріть хутро шматочком вовняної тканини і злегка посмикайте: якщо до тканини прилипли ворсинки, а у вашій руці залишився щедрий пучок, шкура погано вичинена - тварину було вбито під час линьки.

- Стисніть будь-яку деталь шуби в кулаці - вона повинна тут же повернути первісну форму, а ворсинкам не положено злипатися. Якщо волосінь тьмяна і нежива, значить, тварина хворіла. Погладьте хутро проти шерсті - якщо підпушок рідкий, а волоски ламаються - це кустарна робота.

- Подуйте на хутро: якщо між ворсинками проглядається основа, значить, шкурки сильно розтягнуті - на їх кількості намагалися заощадити. Це погано - хутро почне лисіти. Те ж саме відбудеться, якщо міздря (зворотний частина шкурки) шарудить під рукою. Вона повинна бути еластичною. Жовта міздря - у старого хутра.

- Купуючи фарбовану шубку, потріть її білою носовою хусткою. Якщо на ньому залишаться ледь помітні розводи, фарба під снігом попливе.

- Цільними вважаються хутряні пластинки розміром не менше ніж 15 на 15 см. Все інше - шматочки, ціна такої шуби повинна бути на 20-30% нижче. Помацайте шви в рукавах, під коміром. Якщо вони дрібні, не надто опуклі - все в порядку. А ось якщо ви взагалі не знайшли шва, то, можливо, перед вами клеєний виріб, який швидко розвалиться.

Підробка!

Дизайнери давно навчилися стригти і фарбувати кролика так, щоб він був схожий на дорогі хутра - найчастіше на норку. Визначити підробку можна по дуже м’якому хутрі. Крім того, ворс у норки завжди довгий - це дозволяє відрізнити її від бабака, у якого він різної довжини. Лисопса, що маскується під чорнобурку, видає колір хутра: він має лише два відтінки, в той час як у чорнобурки хутро триколірне (сірий, білий і чорний на кінці).

Щоб не нарватися на підробку, шукайте фірмовий лейбл зі знаком відповідності стандартам якості, вшитий в бічний шов. На підкладці повинна бути етикетка зі штрихкодом і інструкцією по догляду, викладену на декількох мовах.