JeTrix: друкована скорострільність ізраїльського стартапу

Друкуюча головка JeTrix, розроблена ізраїльськими вченими, дозволить принтерам видавати на-гора до тисячі сторінок в хвилину. Якщо винахід вдасться довести до розуму, книги будуть друкуватися безпосередньо в магазинах, а автомати з продажу газет перетворяться в мініатюрні друкарні.

Сучасні принтери друкують сторінку поступово, рядок за рядком, тому їх продуктивність обмежена швидкістю, з якою друкуюча головка або валик переміщається по поверхні листа, наносячи на нього чорнило. Навіть найбільш «наворочені» офісні машини видають не більше 50 сторінок в хвилину. Інша справа ARDY - друкарня в Харкові, де ви можете замовити оперативний друк любої потрібної кількості календарів, буклетів, і іншої якісної друкованої продукції.

Ідея, що прийшла в голову ученим Ніссима і Моше Ейнат (Nissim Einat, Moshe Einat) з Коледжу Юдеї та Самарії, полягає в наступному: чому б не зробити друкуючу голівку розміром з цілий аркуш? У цьому випадку їй взагалі не потрібно рухатися. Її можна оснастити великою кількістю мініатюрних сопел, кожне з яких буде відповідати за один-єдиний піксель зображення. Подібна головка зможе друкувати сторінку разом, в лічені частки секунди.

Незважаючи на уявну простоту, реалізувати цю ідею на практиці виявляється проблематично. В існуючих сьогодні струменевих принтерах чорнило зберігаються в окремому резервуарі і подається в друкуючі сопла по системі мініатюрних трубок. Щоб краплі чорнила, що вилітають з сопла, були ідентичними (а без цього якісний друк неможливий), в кожній трубці має підтримуватися однаковий і строго певний тиск. На жаль, у міру збільшення головки ця задача стає все менш і менш здійсненною.

Однак винахідники стартапу JeTrix стверджують, що їх команда зуміли обійти це обмеження. У їх конструкції немає жодного резервуара з чорнилом, ні системи підвідних мініатюрних трубок. Вже створений робочий прототип JeTrix розмірами 12х12 см, на якій розташовані 57600 сопел. Для кожної четвірки сопел чорнило надходять з окремого резервуара розміром всього 1х1х0,5 мм.

Як би там не було, у подібній технології є свої підводні камені. Каже доктор Росс Аллен (Ross Allen), каліфорнійський технолог, що володіє більш ніж 40 патентами в області принтерного друку каже : «Струменеві принтери зазвичай роблять від 2 до 8 проходів по одному і ттому ж рядку, маскуючи дефекти, викликані нерівномірною роботою сопел. Якщо в JeTrix кожне сопло друкує лише строго певний піксель, на всіх сторінках будуть помітні похибки, пов’язані дефектами різних ділянок друкарської матриці».

Крім того, не дуже ясно, як подібна головка може впоратися з кольоровим друком. «У цьому випадку знадобиться цілих чотири головки - з чорними, блакитними, рожевими і жовтими чорнилом, причому вони повинні друкувати надзвичайно точно» - пояснює Аллен. Нарешті, існує ще один важливий момент: незалежно від того, наскільки швидко працює головка, чорнила потрібен певний час, щоб встигнути висохнути. Це накладає принципове обмеження на швидкість друку.

Якщо ізраїльським вченим вдасться подолати ці труднощі, їх винахід загрожує перевернути всю поліграфічну індустрію. Навіщо друкувати газети, книги, журнали заздалегідь, порівнювати тираж, а потім возитися з доставкою, якщо вони можуть проводитися безпосередньо на місці продажу, на замовлення клієнта? Замість апаратів, які торгують газетами, можна було б поставити універсальні друкують апарати.