Ботаніки з’ясували, як виглядали перші квіти на Землі

Вивчивши квітки більш ніж трьохсот тисяч сучасних рослин, велика міжнародна група дослідників з'ясувала, як могли виглядати найперші квітки на Землі. Найбільше вони нагадували магнолії і жовтець. Як припускають вчені, листочки оцвітини, подібні до пелюсток, у них були розташовані «шарами» по три, а роль тичинки і маточки виконував один і той же орган.

Квіткові, або покритонасінні рослини, що з’явилися, за різними оцінками, 140-250 мільйонів років тому, дуже швидко завоювали різні куточки нашої планети. Сьогодні з десяти рослин дев’ять відносяться до цього сімейства, а не до родини голонасінних, домінуючим в недавньому, за мірками еволюції, минулого. Фахівці відзначають, що стрімкий тріумф квіткових рослин є феномен, який вражав, в тому числі, Чарльза Дарвіна, про що автор теорії еволюції говорив ще в далекому 1879 році.

Фахівці стверджують, що перші квіткові рослини не були занадто схожі ні на одних своїх сучасних «нащадків». І це стосується як біологічної, так і естетичної складової. Звичайно, такий чудовив витвір селекції, як, для прикладу, гортензії, розкішні букети яких можна зараз придбати в інтернет-магазині https://www.royal-flowers.dp.ua/gortenziya/kupit-gortenziyu-v-bukete навряд чи міг би існувати в суворих умовах далекого минулого нашої планети. Проте, найбільшою мірою їх квітки за своєю структурою нагадували ті, що сьогодні можна побачити у жовтців, магнолій і лаврових дерев.

Результати дослідження свідчать на користь того, що діаметр першої в світі квітки навряд чи перевищував сантиметр в діаметрі. Її листки оцвітини, скоріш за все, були об’єднані в групи по три, і в сумі їх було не менше 11. Маточка несла в собі як чоловічі, так жіночі репродуктивні елементи, виконуючи, таким чином, і роль тичинки. З тих пір структура квітки зазнала серйозних змін, що і дозволило забезпечити їх сучасну різноманітність, стверджують вчені.

За словами дослідників, якщо отримані результати вірні, це означає, що навіть найдавніші квіткові рослини з існуючих сьогодні (наприклад, латаття) значно відрізняються від загального предка з іншими представниками цього біологічного загону.

Дослідження було опубліковане в журналі Nature Communications.