Розпізнавання обличчя позбавить людство від паролів і ключів

Скоро можна буде забути про паролі, пін-коди, відбитки пальців, кредитні картки і, в кінцевому рахунку, навіть про металевих ключах від будинку і автомобіля. Технологія розпізнавання обличчя в корені змінить наше уявлення про безпеку.

На ринку вже існують ноутбуки, які можуть зчитувати риси обличчя, але швидкий розвиток цієї технології призведе до того, що зовсім скоро такі системи аутентифікації з’явиться в наших смартфонах. Qualcomm, лідер в області мобільних процесорів, недавно представила систему обробки зображень Spectra, яка може витягувати глибинну інформацію з об’єктів, включаючи обличчя. Компанія планує використовувати цю технологію в найближчому поколінні процесорів Snapdragon. Ходять чутки, що ювілейний iPhone 8 також буде оснащений розпізнаванням обличчя, яка замінить вже ставший звичним Touch-ID.

Ідентифікація обличчя - технологія не нова. Вона широко використовується в системах безпеки і камерах спостереження, коли треба визначити в натовпі злочинця і порівняти його обличчя з мільйонами інших в базі даних. Однак в смартфоні все набагато простіше: зображення обличчя користувача, зняте на HD-камеру з відстані витягнутої руки, безумовно, більш чітке і «читається».

Розпізнавання обличчя часто засноване на технології визначення глибини зображення, так званому «структурованому світлі», яке «розпорошує» тисячі крихітних інфрачервоних точок на обличчя людини. Вони дозволяють камері зчитувати унікальний малюнок обличчя, приблизно, як з відбитками пальців. А оскільки камера телефону може бачити інфрачервоні промені, а люди ні, то розблокувати смартфон можна буде навіть у темряві.

Це свого роду скорочена версія датчика руху Kinect на Xbox 360. Можливо, не випадково, в 2013 році Apple придбала розробника Kinect, ізраїльський стартап PrimeSense. А от на сайті moybiznes ви дізнаєтесь, як створити власний успішний стартап, а також про інші цікаві ідеї бізнесу.

Тим часом, Qualcomm заявляє, що планує зробити свій процесор з Spectra доступним в майбутніх телефонах Android. Попередні розпізнавачі зображень можна було обдурити, піднісши до камери фотографію іншої людини. Однак Qualcomm наполягає, що глибинне зчитування дозволяє визначити справжнє обличчя, і його не проведеш навіть тривимірної маскою. Хіба що підсунути алгоритму близнюка.

Розпізнавання осбличчя, ймовірно, також з’явиться в розумних динаміках, таких як Echo Show, оснащених камерою Amazon, де персоналізація буде до речі: якби динамік знав, що це ви, то запропонував би останній епізод «Ігри престолів». А якщо замість цього він замітив вашу дитину, то - «Вулицю Сезам».

«Розпізнавання обличчя цікаве тим, що воно більш всюдисуще, ніж сканування відбитків пальців, тому що камери набагато простіше впровадити в навколишнє середовище, - каже засновник біометричної компанії Tascent Джої Прітікін. - Я думаю, що це лише питання часу, перш ніж наше повсякденне життя буде складатися з непомітних біометричної аутентифікації ».