Поради садівникам: як вибрати оптимальний спосіб поливу

Правильно спроектований сад - це не тільки красиво посаджені рослини, доглянутий газон, але і складна інженерна система, прихована від сторонніх очей. Вона включає цілу мережу підземних комунікацій для поливу і відведення надлишків води.

Основний принцип сучасного ландшафтного дизайну - сад повинен бути доглянутий завжди: і в дощ, і в посуху, і при щоденному догляді, і залишений на якийсь час без нагляду. Реалізація цього завдання в першу чергу потребують створення системи зволоження грунту.

На сьогоднішній день придумано багато способів поливу, потрібно тільки вибрати найбільш ефективний і зручний саме для вашої ділянки. Для маленького саду і городу цілком підійде ручний або напівавтоматичний полив. Але найкращою системою зрошення вважають автополив, що працює в автоматичному режимі без необхідності постійної участі людини, а детальніше про неї дізнатися можна по посиланню. Ця система досить складна, крім труб, насосів, і інших засобів подачі води до рослин, вона має програмний модуль, здатний включатися і вимикатися в заданий час.

Варіантів системи автоматичного поливу є кілька:

- Поверхневий полив вимагає менше витрат. При цьому способі вода заливається на всю площу посадок (як при вирощуванні рису) або подається по спеціально зробленим канавках (в міжряддя ягідних кущів, наприклад). Волога усмоктується тільки корінням, на листки не потрапляє. Неможливо застосовувати при значному нахилі ділянки, бо витрачається багато води.

- Дощування - це полив великих площ за допомогою подачі води в спеціальні розбризкувачі. Всі рослини при цьому способі поливу зволожуються рівномірно, як при звичайному дощі. Недоліки - не можна поливати в спекотну сонячну погоду через небезпеку опіків листя, сильний вітер здуває воду в сторону від зрошуваної ділянки, на глинистому ґрунті утворюється щільна кірка після поливу.

- Крапельне зрошення - подача невеликої кількості води в прикореневу систему по спеціально прокладених трубах. При створенні декоративних садів в спекотному кліматі, ягідників і виноградників такий варіант видається кращим, так як до кожної рослини надходить певна кількість води. Додаючи в воду поживні речовини можна ефективно забезпечити рослини добривом. Недоліком є ​​висока вартість, а також неможливість експлуатації системи при поливі водою зі ставка або річки. Тонкі трубки системи швидко засмічуються солями і твердими домішками, тому вода вимагає фільтрації.

- Внутрішньогрунтовий полив являє собою подачу води по прокладеним в грунті ПВХ-трубках діаметром від 20 до 40 мм з невеликими отворами, через які подається вода прямо в грунт до коріння рослин. Прокладається система на глибині близько 20-30 см і застосовується зазвичай в спекотному кліматі. Недоліки цього способу зрошення очевидні: якщо деякі отвори засмітилися, то помітити це можна лише за засихаючими рослинам. Крім того, при вилученні і ремонті трубок пошкоджується коренева система рослин.

Від чого залежить вибір системи поливу?

Вибір найкращого методу зрошення залежить від цілого ряду чинників, які потрібно враховувати при виборі оптимального способу поливу. Їх класифікують наступним чином:

- особливості клімату;

- рельєф місцевості, де розташована ділянка;

- структура і склад грунту на ділянці;

- види рослин, яким потрібно полив;

- джерела води і її якість;

- наявне обладнання;